Меркел обеща на България Шенген "в най-скоро време" и очаква среща с Ердоган във Варна

Борисов иска Германия "добронамерено" да оцени борбата ни с корупцията

OFFNews 20 януари 2018 в 16:06 10481 4

Меркел обеща на България Шенген

България ще влезе в шенгенското пространство "в най-скоро време" и "на етапи". Това обеща германският канцлер Ангела Меркел на среща с премиера Бойко Борисов в резиденция Бояна в София. В същото време германският канцлер оцени позицията на България като посредник в диалога с Турция и каза, че очаква неформална среща на Върха между лидерите в ЕС с Реджеп Тайип Ердоган.

„Обсъждаме отдавна въпроса за присъединяването на България към Шенген. Виждаме какви усилия полага България и страната на практика вече пази външната граница на ЕС. Не мога да ви кажа конкретна дата [за Шенген], но според мен в най-скоро време, постепенно на етапи ще започнат да се въвеждат правилата на шенгенската система – най-напред по летищата“, поясни Меркел.

Според българския премиер „по въздух и вода няма никакъв проблем България да влезе в Шенген и днес“. Той заяви, че очаква холандския премиер и „неговите експерти“, които да разведе по границата. „Ще им осигурим пълен достъп, където искат да отидат. Тогава ще водим разговори с Ангела“, коментира Борисов.

От своя страна българският премиер очаква "добронамерена" оценка на германски експерти за усилията, които страната ни помага за борба с корупцията, като подчерта, че този проблем "го има навсякъде". Борисов заяви, че очаква експерти, които "без много шум да ни помогнат, да видят нашето законодателство, да ни дадат съвети, включително за антикорупционния закон, който приехме, да го разгледат. Разбрахме се добронамерено, с помощ по този начин да убедим партньорите в това, което правим", коментира още българския премиер. 

Меркел и Борисов са обсъдили перспективата на Западните Балкани и са се разбрали, че в следващите години там трябва да бъдат инвестирани европейски средства за подобряване на инфраструктурата.

„От географското си положение България може да направи много за добросъседските отношения“, заяви германският канцлер и посочи „плана на България“ за неформална среща на върха за Западните Балкани и европейската им перспектива.

„Можем да разчитаме на управлението в България. Мирът в Европа минава през перспективата на Западните Балкани“, каза Меркел и поясни, че Германия ще насърчава инфраструктурните проекти.

Тя благодари на страната ни за „начина, по който пази нашата външна граница“.

Германия подкрепя и идеята на България за изграждането на газов хъб във Варна.

По отношение на темата за Западните Балкани Борисов каза, че си е "отдъхнал", като разбрал, че Германия подкрепя финансирането на инфраструктурни проекти в региона, които ще бъдат развивани паралелно с преговорния процес по интеграцията на страните там в ЕС.

„За да покажем на тези народи, че Европа идва и че това не е процес някога някъде напред във времето, през това време, ние през европейски фондове, строиме инфраструктурата, която ще ги приближи до страните от ЕС и ще повиши тяхната конкруентоспособност", поясни Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

21.01 2018 в 13:19

И на мене татко обеща да ми купи камионче. Ама друг път.

Та, за какво собствено идвА? Щото очевидно не за тия празни общи приказки. Какво е поискала, и какво са и обещали?