Борисов съгласен с Румъния да излезем заедно на арабския и китайския пазари

OFFNews Последна промяна на 03 октомври 2017 в 18:25 6276 0

Премиерът Бойко Борисов приветства идеята на румънския си колега Михай Тудосе с Румъния да излезем заедно на арабския и китайския пазари, за да отговорим в по-голяма степен на изискванията за количества и капацитет. 

Това стана ясно след срещата на Борисов с Тудосе в резиденция "Евксиноград", където се проведе заседание на българското и румънското правителства. 

Правейки търговски къщи и подпомагайки ги като държави, заедно с частния бизнес в земеделието, можем да си партнираме, за да покрием този неограничен пазар, посочи Борисов.

Решението да се изгражда инфраструктура и мостове или хидроенергийни съоръжения ще бъде взето след среща на ресорните министри от България и Румъния, посочи Борисов и допълни, че по различните проекти ще се търсят инвеститори, съвместно с румънската страна, като изтъкна, че тол системата и концесионирането ще дадат възможност след това съоръженията да се изплащат.

Премиерът акцентира също върху темата за Балканите. По думите му фактът, че в следващата тройка за председателството на Съвета на ЕС, участва и Румъния, дава шанс Дунавската и Черноморската стратегии да придобият много реални измерения. Борисов беше категоричен, че България и Румъния работят не само в полза на своите два народа, но и на всички, давайки за пример коридор номер 8.

Относно усилията за влизане в Шенген, Борисов заяви, че е България и Румъния ще продължат да работят по темата с такт и дипломация и без много емоции.

Оценката сме получили от Европейската комисия, от Европейския парламент, няма какво да ни притеснява от репутационна гледна точка, каза още премиерът.

Той посочи, че сред обсъжданите днес теми е била също енергетиката, като изтъкна, че неслучайно първият интерконектор е изграден именно с Румъния. 

Говорихме за инфраструктурата, но не като самоцел. Двете държави ще бъдат конкурентоспособни в Европа, ще предложим и по-добър живот на нашите граждани, заяви румънският министър-председател Михай Тудосе.

Той добави, че двете страни предлагат на ЕС една от най-безопасните граници и сътрудничеството им по отношение на реда може да служи за модел. По думите му България и Румъния са острови на стабилност и безопасност в региона.

Съвместното заседание между правителствата на България и Румъния приключи с подписването на двустранни документи в областта на транспорта, енергетиката, труда и социалната политика, вътрешните работи и икономиката.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !