Борисов прати Ненчев в небето с ремонтиран МиГ-29

OFFNews 12 януари 2016 в 13:32 5521 5

Снимка ПАН.БГ/Криле

Отляво надясно - техникът на МиГ-29, министър Ненчев, полк. Димитър Петров и медийния съветник Валерия Кардашевска

Министърът на отбраната Николай Ненчев излетя с МиГ-29 учебно боен тренировъчен самолет с два ремонтирани полски двигателя от авиобаза "Граф Игнатиево". Премиерът Бойко Борисов му пожела успех. На въпрос дали и той като Ненчев ще да полети на изтребител, министър-председателят отговори: "много ще станем във въздуха". Борисов съобщи, че се предвижда да бъде обявена нова поръчка за ремонт на още 6 двигателя за МИГ-29. Премиерът допълни, че ще се провери на място вариантът дали пловдивският ТЕРЕМ-Георги Бенковски, сега "Авионамс", ще може да ремонтира двигателите на българските изтребители. Предприятието бе собственост на банкера Цветан Василев. 

Полетът на Ненчев стана възможен, след като българският парламент ратифицира споразумение с Полша да бъдат ремонтирани 6 български двигателя за МиГ-29 на стойност 6 138 000 евро. Преди ратификацията производителите на изтребителите - РСК МИГ обявиха, че Полша няма лиценз за ремонт на самолетите. Руската страна ще смята българските  самолети за бракувани, ако те се ремонтират нерегламентирано, посочиха от корпорацията.

Военният министър Ненчев и премиерът Борисов очкват полета на МиГ-29.

Снимка: ПАН.БГ/Криле

България разполага с 15 МиГ-29, които се използват за охрана на въздушното пространство на НАТО по мисията "Еър полисинг". Ресурсът на самолетите обаче изтича и затова в МО обсъждат възможността самолети на държави от пакта да пазят небето ни. Договорът с руския производител за обслужване не бе продължен по политически съображения.

В края на миналата година Полша изпрати два ремонтирани двигателя, РД-33, които бяха монтирани на учебно-бойния самолет, с който полетя министър Ненчев. Машината бе пилотирана от зам.-командира на базата полк. Димитър Петров. 

Според авиационни специалисти полският военнопромишлен комплекс не може да покрие и всички нужди от резервни части за изтребителите ни МиГ-29. Това е станало ясно  в края на миналата година при посещението на полска делегация в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!