Борисов прати Ненчев в небето с ремонтиран МиГ-29

OFFNews Последна промяна на 12 януари 2016 в 13:32 4427 5

Снимка ПАН.БГ/Криле

Отляво надясно - техникът на МиГ-29, министър Ненчев, полк. Димитър Петров и медийния съветник Валерия Кардашевска

Министърът на отбраната Николай Ненчев излетя с МиГ-29 учебно боен тренировъчен самолет с два ремонтирани полски двигателя от авиобаза "Граф Игнатиево". Премиерът Бойко Борисов му пожела успех. На въпрос дали и той като Ненчев ще да полети на изтребител, министър-председателят отговори: "много ще станем във въздуха". Борисов съобщи, че се предвижда да бъде обявена нова поръчка за ремонт на още 6 двигателя за МИГ-29. Премиерът допълни, че ще се провери на място вариантът дали пловдивският ТЕРЕМ-Георги Бенковски, сега "Авионамс", ще може да ремонтира двигателите на българските изтребители. Предприятието бе собственост на банкера Цветан Василев. 

Полетът на Ненчев стана възможен, след като българският парламент ратифицира споразумение с Полша да бъдат ремонтирани 6 български двигателя за МиГ-29 на стойност 6 138 000 евро. Преди ратификацията производителите на изтребителите - РСК МИГ обявиха, че Полша няма лиценз за ремонт на самолетите. Руската страна ще смята българските  самолети за бракувани, ако те се ремонтират нерегламентирано, посочиха от корпорацията.

Военният министър Ненчев и премиерът Борисов очкват полета на МиГ-29.

Снимка: ПАН.БГ/Криле

България разполага с 15 МиГ-29, които се използват за охрана на въздушното пространство на НАТО по мисията "Еър полисинг". Ресурсът на самолетите обаче изтича и затова в МО обсъждат възможността самолети на държави от пакта да пазят небето ни. Договорът с руския производител за обслужване не бе продължен по политически съображения.

В края на миналата година Полша изпрати два ремонтирани двигателя, РД-33, които бяха монтирани на учебно-бойния самолет, с който полетя министър Ненчев. Машината бе пилотирана от зам.-командира на базата полк. Димитър Петров. 

Според авиационни специалисти полският военнопромишлен комплекс не може да покрие и всички нужди от резервни части за изтребителите ни МиГ-29. Това е станало ясно  в края на миналата година при посещението на полска делегация в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.01 2016 в 19:59

Много ми е интересно, как така "руската страна" ще смята миговете ни за бракувани? Нали това са наши мигове, които ние сме си платили и с тях можем да си правим каквото си искаме. Това е някакъв абсурд - все едно на 20 годишен автомобил, който си платил преди 20 години , да не можеш да си сложиш нов двигател или да не можеш да му шлайфаш главата в сервиз, различен от фирмения. Автомобилът (самолетът) няма гаранция , така че какво можем да изгубим? И много ми е интересно, защо никой не говори за цената на ремонта? Къде са 12 млн дължими на поляците, къде са 70 млн, които трябваше да заминат за Русия?

12.01 2016 в 17:37

Навремето имаше такъв виц за кучетата в космоса и блондинката:
Изпратили в космоса 2 кучета и една блондинка.Когато спътникът достигнал зададената орбита,започнали експериментите:
-Лайка!
-Бау!
-Натисни зеления бутон!
-Бау,бау!
-Блондинката!
-Бау!
-Не лай ма ами нахрани кучетата и не пипай НИЩО!

Та и с Ненчев е същото - спокойно може да бъде жертван, полза от него - никаква! Само да не пипа нищо, защото не е негова работа.

12.01 2016 в 15:38

Не са "нелигитични", пак са си мигове. Просто нямат заводска гаранция за ремонта и ако нещо стане с двигателите е за твоя/наша сметка. Даже не на сметката наенчев или на дежурната му вулва валерия.
Актриса медиен експерт! Тези най ги обичам.

12.01 2016 в 14:53

МИГовете вече са нелигитимни, нъли ве мишоци.

12.01 2016 в 14:49

Рапона е смел най-вече на чужд гръб.