Борисов: Ние от хартиената бюлетина няма да се откажем

Депутатите на ГЕРБ няма да участват в парламентарните заседания, ако в НС не започнат разговори по Изборния кодекс

Мая Младенова 18 ноември 2022 в 09:23 3387 8

Пресконференция на ГЕРБ

Снимка Стопкадър

Пресконференция на ГЕРБ

"Ние от хартиената бюлетина няма да се откажем. Няма да се откажем и от машинното гласуваме. Искаме да въведем същите машини, каквито са в Щатите, Великобритания, Австралия. Нямаме доверие на машините на Мадуро (президентът на Венецуела, б.р.), със софтуера на Мадуро, който го прави президент всеки път. Нямаме им доверие", заяви на брифинг тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в централата на партията.

''Машините на Мадуро'' и други манипулации: как Божидар Божанов оборва Борисов и хартиената коалиция

"Моето предложение е още днес или в неделя или понеделник да се върнем (в парламента, б.р.) и да отворим темата", каза той. От думите му се разбра, че ако това не се случи, депутатите на ГЕРБ също няма да участват в работата на парламента. Така Народното събрание би спряло работа.

Липса на кворум провали пленарното заседание

"Ако няма разговори, за какво? Да правя кворума, а те в коридора да ви дават интервюта", отговори Борисов на журналистически въпрос дали народните представители на ГЕРБ ще участват в пленарните заседания.

"Те ("Продължаваме промяната и ДБ, б.р.) са си търсили повод да счупят и последното работещо Народно събрание... Търсят си повод да излязат от парламента, да отидат на избори, защото апокалипсисът след тях е непоправим", заяви бившият премиер.

Той отново потвърди, че преди гледането на Изборния кодекс в пленарната зала ГЕРБ ще оттегли район чужбина и отпадането на общественият съвет към ЦИК - две от спорните промени в кодекса, направени ударно и без предварително обсъждане на среднощното заседание на правната комисия в сряда срещу четвъртък.

"Ако някой си направи труда да види какво значи район чужбина, ще види, че то значи нищо", каза Борисов.

По думите му е важно да има работещо Народно събрание, вкл. защото се очаква България да бъде осъдена от международен арбитражен съд заради неизпълнението на договора с "Газпром", а в такъв случай няма да има кой да гласува откъде да се вземат тези пари.

Борисов не каза директно дали неговите депутати ще влизат в пленарната зала. Той говореше в хипотезата, че заради липсата на консенсус по изборния кодекс парламентът ще спре да работи, визирайки излизането на ПП и ДБ от заседанията. Кворум и работещ парламент може да има обаче и без тях, ако депутатите от ГЕРБ присъстват в залата.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

7

pisnamiotmutri

18.11 2022 в 12:06

Русия не дава. Иска хартия за да може химикалката да решава като в Беларус. Но тук вина има ЕС, че не измисли начин да гарантира демократични избори във всички страни членки. Затова и избирателната активност е мижава. Хората нямат доверие изтикани в апатия от руските медии и тролове промили ги по учебник.

936

5

escrin

18.11 2022 в 11:22

@ХардЛъжеКрад
Виждам, че се вълнуваш. Нещо да кажеш по въпроса, че венецуелските машини бяха избрани точно от Герб, те поръчаха първите машини. Следващите правителства просто купиха още от същите.

14048

4

voododoll

18.11 2022 в 10:22

Тиквата вика, машините били на МАдуро и той печелил изборите благодарение на тях...
Тикво, ти купи машините! Да не би това да беше причината, че и ти да си гласиш изборите?
И кво стана, точно обратното, падна ви процента...
Страха да станете 3та политическа партия в парламента, май сън не ви дава с Деса...

-1650

3

ob1

18.11 2022 в 09:47

Тикво, тия машини ти ги купи, м@мка ти!
И кога най-после смяташ да си поемеш отговорността от спечелените избори и да съставиш кабинет? Ще трябва да лапаш на агата, но не е изненада.

925

2

ешо

18.11 2022 в 09:43

избора на машините за гласуване налрави правителството на боко и закупи половината а сега не ги харесва защо
 
X

Да помогнем на украинските деца!