''Машините на Мадуро'' и други манипулации: как Божидар Божанов оборва Борисов и хартиената коалиция

Александра Маркарян 18 ноември 2022 в 10:45 5718 3

Божидар Божанов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Божидар Божанов

Нямаме доверие на машините на Мадуро (президентът на Венецуела, б.р.), със софтуера на Мадуро, който го прави президент всеки път. Нямаме им доверие. 

Това заявява лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в опит да защити депутатите си, както и тези от ДПС и БСП, пренаписали правилата за гласуване на избори през нощта и връщащи ги години назад - към хартиените бюлетини, с които подмяна на вота на избирателите е не просто възможна, лесна е. Правилата на "хартиената коалиция", в лицето на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС, превръщат машините за гласуване в нещо като принтери.

На думите на Борисов за "машините на Мадуро", а и не само, реагира бившият министър на електронното управление в кабинета "Петков" и настоящ депутат от Демократична България Божидар Божанов. 

"Тези дни се наслушах на неистини и подвеждащи твърдения за машините. Когато мога, ги опровергавам на момента (напр. в комисия или от трибуната)" - пише той и прилага списък на манипулативни твърдения, които коментира.

Твърдение №1: Никъде в Европа не се гласува с машини. "Невярно - пише Божанов - в Белгия се гласува с машини, и то със същите."

Твърдение №2: Германският конституционен съд ги обяви за ненадеждни. "Първо, българският конституционен съд има значение, не германският, а той е обявил действащия кодекс за отговарящ на Конституцията. А германският, ако прочетем решението, казва, че по принцип не изключва машинното гласуване, но в конкретния им случай е нямало разписка, с която да се провери как машината отчита подадения глас и това е било проблем", отвръща Божанов.

Твърдение №3: ...машините на Мадуро... "Основателите на компанията са венецуелци, а машините са ползвани във Венецуела и секционните комисии са добавяли гласове накрая на изборния ден. Това нарушение е обявено именно от "Смартматик" (компанията, разработила машините - бел. ред.), които след това се изтеглят оттам. То не е манипулация на машината. С хартиена бюлетина става същото - пускат се бюлетини от името на негласували избиратели. Машината обаче пази информация за това кога е вкарана картата за гласуване, така че, за разлика от на хартия, тук това е откриваемо нарушение. Затова ние предложихме да се публикува журналът на събитията. ГЕРБ, ДПС и БСП не го подкрепиха" - пише Божанов.

Твърдение №4: дневникът е подправен показва манипулация. "Точно обратното - пише бившият министър - това показва, че ако има каквото и да било разминаване във флашките (дали заради дефектирала флашка или заради опит за слагане на манипулорана флашка), машината открива това и спира изборния ден. Това съобщение ни казва, че машината се пази от манипулации."

Твърдение №5: ...техните машини... "Това го коментирах вчера. Министерският съвет на ГЕРБ гласува да купи машини. ЦИК в предишен състав, доминиран от ГЕРБ, БСП и ДПС и с председател от квотата на ГЕРБ, ги поръчва."

"Съзнателното създаване на недоверие в машините не е просто дребно политиканстване. То създава недоверие в изборния процес и в резултата, съответно в излъчените управления. И е безотговорно", заявява Божидар Божанов.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

2

pisnamiotmutri

18.11 2022 в 12:08

На Борисов всяка дума може да му се обори лесно, но проблемът е че журналисти не питат, а опозицията не достига до електората му. Т.е. говорят си ама за пред нас дето си го знаем от 12 години. Ефектът е - генериране на нерви, които задържаме в себе си, защото сме безсилни поробени от Русия и мафията на Ахмед

-1650

1

ob1

18.11 2022 в 11:44

сашке, нещо?
 
X

Да помогнем на украинските деца!