Борисов не смята сделката с ЧЕЗ за съмнителна

OFFNews 25 февруари 2018 в 12:44 16857 9

Борисов не смята сделката с ЧЕЗ за съмнителна

Снимка btvnovinite.bg

Ден след като разпореди да бъде направена проверка на продажбата на електроразпределителното дружесто ЧЕЗ, премиерът Бойко Борисов заяви, че сделката не му се вижда съмнителна. 

Според него познанството на енергийния министър Теменужка Петкова с купувачите на електроразпределителното дружество изглеждало подозрително само за публиката отстрани, но всъщност не било така.

Той посочи, че лично е поискал оставката на Петкова, за да не се петни нейното име и това на партията.

"Електроразпределителните дружества са продадени 2005 година. Забележете как са продадени – контролният процент, който позволява да се контролира дружеството е 34, а държавата си е оставила 33. Още тогава те са заложили да няма никакъв контрол", коментира Борисов по време на 9-тия Зимен университет на Младежи ГЕРБ в Сандански.

Той обясни, че сегаи трите дружества водят арбитражни дела за стотици милиони с България.

"Сделката с ЧЕЗ се извършва в Чехия. Сега, когато идва в България, ние ще ги посрещнем и ще ги проверяваме и едната, и другата, и третата. Колегите вчера от БСП, приемам, че добронамерено, казват държавата да извади 380 милиона евро и да я купи. Първо, защо ги продадохме? Защо по време на техните правителства от 2005 година не си ги откупиха обратно и защо само ЧЕЗ да купим, а Енерго-Про и EVN защо не ги купим? Защо да гарантираме на половина българи държавна компания, а на другите частна, след като и с трите се съдим от години? Един уважаван депутат от БСП вчера го чух каза да се одържави. Държавата е много по-лош стопанин и аз ги връщам - помните ли България от въздуха казваха, че изглежда като дискотека, защото имаше режим на тока, когато бяха държавни електроразпределителните дружества", коментира Борисов, цитиран от "Фокус".

"Ние сме изцяло за частния бизнес като дясна партия, но тук много важното условие е много силни регулатори, единственото спасение да държим частния бизнес в необходимите правила е независимите регулатори. Внимателно ще проверим като дойде в нашите институции, на едните мога да разпоредя, другите мога да помоля, защото са независим регулатор и ще видим как ще се развият нещата. Но във всички случаи това е сделка между частни субекти и от извън България. Ако тръгнем да изкупуваме така, защо не изкупим и "Нефтохим"-Бургас и банките обратно, да върнем всичко на държавата, защо само ЧЕЗ?", допълни още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

9

мнение от IP

27.02 2018 в 15:38

То не мирише на замазване, то вони! И Цветанов каза "да спрат спекулациите". Ясно ли ви е, че ние ги правим спекулациите, иначе всичко е точно...Ние само спекулации правим: с КТБ, с Дипломатическия клуб, с оградагейт, кумгейт. Сега измислихме гинкагейт. И пеевскигейт ние го измислихме. Не ни ли е срам!

5900

8

Johannes Marx

27.02 2018 в 09:02

"Ние сме изцяло за частния бизнес като дясна партия, "
На този само увисналото му дясно мъдо му е дясно. Този дето е мечтал да стане разузнавач преди 1989г., ама нали защото дядо му.... А вуйчо му генерал Войнов въпреки дядо му станал генерал и тейко му директор на пожарната във София, а самия той БКП партаигеносе. И на всичко отгоре учил и преподавал в школата на ДС. Айде бе,...в туй око корабче плува ли? Мен без да ме питат решилида ме правят партиец, и само затова, че баща ми работел, като чиновник преди 1944г. в Популярна банка (след това си работеше в ДСК), т.е., буржоазия не са ме избрали, а на всичкото това ме спряха да ходя в чужбина.

23293

6

Стефан

25.02 2018 в 21:19

И аз не я смятам за съмнителна, поне докато не видя мъжки ботуши 38-ти номер под кревата на жена си. А то мойте са 48-ми.
Бойко бе, какво не разбра? Дали е-сето, или ердоган ще ти вземат парите? И кво значение има - нали ще ги вземат? И няма ни да те питат, ни да ти се извинят.
Виж там - говори нещо барем с Путин по линията на внучетата на онова куче. А то утре няма да трябваш и на свойте внуци - и те ще те заклеймят покрай някъв Народен съд.