Борисов не искал да се шуми за срещата с Масуд Барзани заради терористи

OFFNews 09 юни 2017 в 13:29 3769 1

Борисов не искал да се шуми за срещата с Масуд Барзани заради терористи

Снимка БГНЕС, архив

За срещата на премиера Бойко Борисов с президента на автономията Иракски Кюрдистан Масуд Барзани не трябвало да се шуми, защото тяхната армия водила война с Ислямска държава.

Това стана ясно от обясненията на Борисов във връзка с въпрос на депутата от БСП Елена Йончева

"Основните армии, които се бият срещу Ислямска държава, са техните. Нали така? И тука спирам. Надали е най-доброто да правим манифестации и посрещания на фронтови армии. Велков е тука, го видях, може след това да каже дали е било нужно много да шумим", отговори Борисов.

Йончева контрира, че все пак за срещата е имало подробни репортажи в кюрдски телевизии и сайтове, а в делегацията на Барзани е имало и група журналисти. Борисов отговори, че съобщенията са пуснати на следващия ден. 

"Много хора по света гледат телевизия, слушат такива като нас и решават да накажат. Дори водещи служби в света всеки ден ги торпилират и им създават проблеми. За съжаление, с днешния отговор, аз привличам това внимание", каза Борисов.

От своя страна депутатът от БСП Славчо Велков взе думата и обясни, че още преди това изказване от Ислямска държава са обявили, че ще започне клане на Балканите. Той обаче попита защо и председателят на парламента Димитър Главчев е присъствал на срещата, след като ставало въпрос за "тиха дипломация".

"Когато се прави подобна среща, трябва да се знае как да се направи. Коя беше силата, която накара председателя на българския парламент по време на заседание да излезе и да се среща със съответния президент и то не в Министерски съвет, а в правителствена резиденция", попита Велков.

Председателят на парламента Димитър Главчев първоначално заяви, че това е лъжа, а след обяснението на Велков, че го е видял на кадрите по кюрдска телевизия, той му спря микрофона като обясни, че изказването на депутата от БСП е извън правилника на Народното събрание.

На конкретното питане на Елена Йончева за това поемала ли е страната ни ангажимент по отношение на предстоящия референдум за независимост в Иракски Кюрдистан Борисов отговори, че страната ни е за запазване на целостта на Ирак и че не са давани обещания за подкрепа на референдума. "Когато са поискали да се видят с мен, ако откажа тази сеща, пак взимам страна, след като 31 страни е обиколил, за да си я представи", обясни Борисов за срещата си с Барзани. 

По думите му страната ни не е поемала ангажимент и за предоставяне на военна помощ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!