Борисов назначава хора, подписали "Белене" в интерес на руснаците, твърдят ЕНП

OFFNews 15 май 2017 в 12:55 4865 0

Борисов назначава хора, подписали

Единна народна партия (ЕНП) остро протестира срещу назначаването на Красимир Първанов за зам.-министър на енергетиката. Това се посочва в изявление на председателя на партията Валентина Василева. По думите ѝ назначението е поредният типичен пример "за властта на олигархията, която директно кадрува в българското правителство". 

От партията припомнят, че Първанов е уволнен като шеф на НЕК при първото правителство на Бойко Борисов. Причината тогава е неизгодно споразумение, подписано с руската страна по проекта АЕЦ „Белене".

"Прикриването на номинацията зад патриотични квоти не може да заблуди никого, защото става дума за човек, който бе еднакво близък както до бившия президент Георги Първанов, така и до настоящия министър-председател Бойко Борисов", се посочва в позиция на ЕНП.

От партията уточняват, че Първанов е подписал в интерес на руснаците документ, известен като „Допълнение 12". "Надвишавайки правомощията си Красимир Първанов е защитил чужд национален интерес в ущърб на финансовите интереси на България. При липсата на подписан договор за АЕЦ „Белене" подобни действия доведоха до там, че страната ни плати стотици милиони, след като бе осъдена от Международен арбитраж. Настояваме ДАНС и прокуратурата да дадат становище по действията на Красимир Първанов в ущърб на България от 2011 г.", се посочва в съобщението.

Бившият председател на партията и настоящ член Мария Капон пък пита какви са "скритите мотиви" на Борисов, с които е назначил Красимир Първанов при третия са мандат. "За нас това назначение е своеобразно признание, че министър-председателят също е готов да работи за чужди национални интереси", заявява Капон.

По-рано днес срещу назначението се обявиха и от Асоциацията на организациите на българските работодатели. От там припомниха, че той е подписал договора с "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене", който дори не бил съгласувал с тогавашния министър на енергетиката Трайчо Трайков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков