Борисов към курсантите от НВУ: Добре е зад гърба си да имаш възпиращата сила на армията

OFFNews 11 октомври 2019 в 13:43 3846 0

„Освен че се гордеем с вас и се грижим за вас, правителството отпусна 16 млн. лв. за ремонт на сградите ви", обърна се към курсантите от Националния военен университет „В. Левски" във Велико Търново премиерът Бойко Борисов. Заедно с военния министър Красимир Каракачанов той присъства на ритуала по полагане на военна клетва от първокурсниците.

В речта си пред младежите и девойките от военното училище Борисов подчерта, че тази година за отбрана ще бъдат изразходвани близо 4 млрд. лв. „Разходи, които българските граждани са събрали от своите данъци. Затова трябва да се подготвяте, да сте много добри, защото виждате събитията в Сирия, Косово. Ние ще сме добри политици, ако има траен мир. Но винаги е добре в гърба си да имаш възпиращата сила на Българската армия във ваше лице", допълни Борисов.

Военна клетва положиха 163 първокурсници, които се обучават в 19 военни специализации в трите факултета на НВУ „Васил Левски" в градовете Велико Търново, Долна Митрополия и Шумен. Университетът разкрива нова военна специализация - „Артилерийско инструментално разузнаване" с гражданска специалност „Геодезия". Курсантите по тази специализация се обучават във факултет „Артилерия, ПВО и КИС" съвместно с Шуменския университет „Епископ Константин Преславски". Общият брой на курсантите, обучаващи се в НВУ „Васил Левски", е 729.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови