Quantcast

Борисов: Газовата връзка с Гърция ни е приоритет

OFFNews Последна промяна на 31 май 2016 в 14:31 1888 3

Един от основните приоритети на българското правителство е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Затова страната ни залага на реализацията на интерконекторите със съседните страни и особено на този с Гърция.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на срещата си с министъра на външните работи на Гърция Никос Кодзиас, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Кодзиас е в страната ни за участие в Срещата на министрите на външните работи на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.„Това е стратегически важен проект не само за България и за Гърция, но и за целия регион на Югоизточна Европа“, подчерта Борисов. Той припомни, че израз на сериозния ангажимент на българското правителство към реализацията на проекта е увеличената държавна гаранция за него от 80 млн. евро в бюджета за 2015 г. на 110 млн. евро в настоящия бюджет. 

Борисов и Кодзиас посочиха, че с подписването на Окончателното инвестиционно решение в края на 2015 г. се премина към реални действия за изграждане на между системната връзка и очакванията са тя да бъде въведена в търговска експлоатация в средата на 2018 г. Премиерът информира госта си, че се очаква през юни да стартира втората фаза на пазарния тест на проекта за подаване на обвързващи оферти. Първата е приключила през април, като девет компании са подали оферти за резервиране на над 4,3 млрд куб. м природен газ годишно.

На срещата премиерът Борисов и външният министър Кодзиас обсъдиха и предприеманите мерки за овладяване на миграционния поток към Европа и общите проблеми, които двете държави имат като външни граници на Европейския съюз. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

59993

3

Red or Dead

31.05 2016 в 17:17

В този ред на мисли, очакваме РЯЗКО да се повиши яденето на боб у БанкиА :):):)

12009

2

Nik68

31.05 2016 в 15:42

От кога така? И докога така? И ввъобще смятат ли да я правят