Борисов е против смяната на Писанчев и Светлозар Лазаров

OFFNews 10 януари 2015 в 15:20 5430 11

Борисов е против смяната на Писанчев и Светлозар Лазаров

Премиерът Бойко Борисов се обяви срещу смяната на председателя на ДАНС Владимир Писанчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

”Писанчев аз го направих зам.-директор на ДАНС в предишния си мандат. Тези хора работят в зависимост от това как биват управлявани. За съжаление или не в България службите са като ветропоказател с политическата обстановка. Хубавото е, че те и преди са ми били подчинени и сега им знам възможностите и качествата. В желанието на нашата коалиция, да я наречем, тези въпроси стоят много сериозно като искане за смяна. Аз разсъждавам по друг начин”, каза Борисов в интервю за Нова телевизия.

Изявлението му идва няколко месеца, след като самият той поиска арести "от Цветлин Йовчев до Владимир Писанчев".

Днес премиерът е на друго мнение. Той смята, че на двамата трябва да се даде шанс "да докажат професионализма си”. "За съжаление или не в България службите са като ветропоказател спрямо политическата обстановка. Хубавото е, че и преди, и сега са ми подчинени и знам възможностите и качествата им", допълни той.

Премиерът обаче не отхвърли възможността за дебатат по темата заради искането на Реформаторския блок за оставките и на двамата. 

"Защото, когато имаш слаб премиер като Орешарски, със слаби финансови министри, слаби ръководители на министерства – какво очакваме от службите, какво да направят? Такива бяха условията, МВР беше на границата, беше на парламента, стотици полицаи всеки ден пазиха жълтите павета – какви резултати да постигнат? Така че ще го водим този дебат, разбира се, той не зависи само от мен, но се надявам да се приемат и моите аргументи, когато седнем да разговаряме с колегите”, разясни Борисов.

Оставката на Писанчев беше поискана от Реформаторския блок. ГЕРБ са заявявали неколкократно критики към работата на Светлозар Лазаров, най-вече заради провала на операцията в Лясковец, при която загина служител на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Депутати от ГЕРБ, начело с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов внесоха промени в Закона за МВР, с които се променят изискванията за заемане на постовете и на Лазаров, и на Писанчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл