ГЕРБ маха Светлозар Лазаров с промени в Закона за МВР

Юлиан Христов Последна промяна на 12 ноември 2014 в 15:56 28183 14

Светлозар Лазаров

С промените в Закона за МВР, които депутати от ГЕРБ внесоха днес в парламента, правомощията на настоящия главния секретар Светлозар Лазаров ще бъдат прекратени.

В текстовете, които предстои да бъдат дискутирани на първо и второ четене в парламента, е записано, че правомощията на главния секретар се прекратяват предсрочно, ако той не отговаря на изискването да има 10 години професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне половината на старша ръководна длъжност. Лазаров има необходимите години, но половината от тях не е заемал старша ръководна длъжност. Това автоматично го прави несъвместим с поста. 

Светлозар Лазаров беше назначен начело на професионалното ръководство на МВР в правителството на Пламен Орешарски. Той дойде от структурите на ДАНС и беше бетониран на поста с новия закон, който беше направен от бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев (също кадър на ДАНС, бел. ред.). Този закон даде на Лазаров петгодишен мандат, което го бетонира на поста от деня на влизане на закона в сила. По сега действащия закон Лазаров може да бъде сменен единствено при фрапиращи нарушения и системно неизпълнение на задълженията.

Новият закон за МВР отне и правомощието на президента да назначава със свой указ втория в йерархията на МВР. С промените на ГЕРБ този режим се променя и президентът отново ще може да назначава главния секретар. В мотивите си вносителите са записали, че отнемането на правомощията на президента не са били мотивирани. Депутатите от ГЕРБ смятат да възстановят правото на държавния глава да назначава със свой указ и шефа на ДАНС. Това най-вероятно означава, че освен Светлозар Лазаров под прицел се очаква да бъде и председателят на ДАНС Владимир Писанчев

Промените в закона премахват и някои други спорни текстове. Така например отпадат текстовете, които позволяват назначаването на извънщатни сътрудници. Досега беше отворена възможността за временна заетост на лица извън системата на МВР, които да се грижат за сигурността в отдалечените населени места. 

Отменя се и текстът, който позволяваше на МВР да въвежда временни ограничения при провеждането на нерегламентирани протести. 

Промените възстановяват ГДБОП, която при Цветлин Йовчев беше изведена от МВР и вкарана в ДАНС, което, според мотивите на вносителите на новите текстове, "превърнаха тази служба в опасен мастодонт с мега-правомощия". ДАНС ще бъде "разтоварена" от възможността да подслушва, като дирекцията за технически операции ще отиде в Държавната агенция за технически операции (ДАТО). ДАНС ще бъде лишена и от възможността да извършва разследвания по смисъла на НПК, както и да притежава полицейски правомощия. Възстановява се и Главна дирекция „Национална полиция“. Също така се възстановява конкурсното начало при назначаването на ръководни кадри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.11 2014 в 14:52

Както обикновено, герб-ът се опитва да манипулира общественото мнение по елементарен начин. А има факти, тоест текстове на закона, които всеки може да прочете, освен ако не е прост (по Б.Б.). В отменения и любим на герб-а закон за МВР има един чл. 189, където е казано това за конкурсите и длъжностите. И че за главен секретар, защото е длъжност категория "А", не се провежда конкурс - ал.2. И че за част от длъжностите конкурсът е по документи (смях!) - ал.5. Категория "А" е висшия ръководен персонал и за този персонал не се провежда конкурс. Тъ че не си мислете, че ще закипи от конкурси в МВР на Цветанов, пардон, на онзи другия, името му няма значение, нали!

13.11 2014 в 14:28

Кирливи гербери,есента на 2015 г.,АТАКА ще бъде ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА!!!!!!!!!!!!!!

13.11 2014 в 06:00

//Всичко вън и почваме на чисто без гадни комуняги.//

Да не би да има сделка и тиквите да бъдат изнесени за Вси Светии?
-------
А иначе само калин Паунов може да съперничи по простия на тоя!!!!

13.11 2014 в 02:52

ЕЕЕЕЕЕ,ама как така ?АМИ СЕГА КОЙ ЩЕ ТОРМОЗИ КЛЕТИТЕ ХОРА ОТ ЛЯСКОВЕЦ?

12.11 2014 в 22:05

Само че, закона НЕ МОЖЕ ДА ИМА обратна сила - тоест той трябва да важи САМО за назначените оттук нататък.

Иначе всяка нова власт може да си гласува подобни закони, за да се разправя политически с назначенията на предишната.

Освен това държавните служители, като Главния секретар на МВР не трябва да бъдат обект на политическа чистка.

12.11 2014 в 18:02

ДАНС е подчинен на правителството,а Гл Секретар е също част от него. И понеже Орешарски много добре знаеше,че живота на кабинета му ще е кратък,изпълни повелята от сараите да промени закона за МВР и за махане наконкурсите,и за да има ДПС свой човек на такъв важен пост в МВР,и за да отиде ГДБОП в ДАНС,където ще командва пак техен човек,ако Делян стане шеф!Тъй,че сега нещата ще си дойдат на нормалните места и всички възраждения срещу това,са смешен плач! Разбира се,това не означава безконтролни действия на МВР и ДАНС,а точно обратното! Защото е казано: "Парен,каша духа!"

12.11 2014 в 18:02

ДАНС е подчинен на правителството,а Гл Секретар е също част от него. И понеже Орешарски много добре знаеше,че живота на кабинета му ще е кратък,изпълни повелята от сараите да промени закона за МВР и за махане наконкурсите,и за да има ДПС свой човек на такъв важен пост в МВР,и за да отиде ГДБОП в ДАНС,където ще командва пак техен човек,ако Делян стане шеф!Тъй,че сега нещата ще си дойдат на нормалните места и всички възраждения срещу това,са смешен плач! Разбира се,това не означава безконтролни действия на МВР и ДАНС,а точно обратното! Защото е казано: "Парен,каша духа!"

12.11 2014 в 17:25

Учените са открили свързващото звено, бил назначен за главен секретар в българското МВР. В момента текат изследвания, които наложили неговото освобождаване.

12.11 2014 в 17:24

Този е дебил, и мога да го кажа с ръка на сърцето си! И с риск да ме съди, по-важното е, че той реално е дебил, а не защото го казвам като обида, а като медицинска експертиза

12.11 2014 в 17:16

Има и други добри новини, но Оффнюз днес не ни ги поднесоха. А именно, че ГЕРБ ще направят гласуването задължително още за местните избори през 2015г.