БСП иска оставката на екологичния министър

Георги Савчев 03 февруари 2015 в 18:47 2225 10

Оставката на екоминистъра е най-малкото, което може да се очаква. Истинската отговорност носи премиерът, заяви зам.- председателят на ПГ на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

Според Нинова изказването на министъра на околната среда и водите е "изключително арогантно и цинично".

В неделя екологичният министър Ивелина Василева обяви, че всички ние трябва да бъдем готови да се адаптираме към климатичните промени и да свикваме с бедствията. Затова и Корнелия Нинова призова Василева да отиде в Мизия и да обясни там на хората поради какви точно климатични промени една седмица са ловили шарани из дворовете.

Нинова припомни, че през октомври социалистите са сигнализирали, че има 78 язовира, които са опасни и до края на 2014 трябва да бъдат бутнати , както и 268 с неизвестен собственик.

Тя цитира премиера от стенограма на МС тогава, в която той казва: булдозерите да бутат дигите и така ще станат ясни собствениците, както и: до края на декември да се вземе решение.

”Сега е февруари. Нищо от това не е свършено. Това беше една акция на ПР, на реклама, на помпане на мускули”, каза още депутатът.

Корнелия Нинова заяви, че има три основни причини за наводнения: безконтролната сеч и унищожаване на гори години наред, затлачените и неподдържани корита на реките, безконтролност и безотговорност в собствеността и ползването на язовирите.

Нинова обяви, че от левицата са внесли предложение в Закона за бюджета да бъдат отделени средства за общините, които да бъдат целево за почистване на коритата, но и това е било отхвърлено.

Депутатът цитира и констатациите на министрите по проблема с язовирите, които обобщи с думите „ами ще проверим и ще видим”. Конкретно за Варна и Бургас тя цитира следната констатация на министри: „Представиха ни се противоречиви данни за годината на изграждане на язовирната стена, което е от съществено значение дали това е търпим или заварен строеж, поради което не можем да вземем решение”.

Нинова попита кой го интересува дали е търпим или заварен, при положение, че хората умират от това.

„Нищо не е направено за 4 месеца. От една страна имаме казаното от премиера – до края на декември бутаме и събаряме, искам въпросът да е решен, а към днешна дата имаме – ще видим. Обаче за тези 4 месеца между едното и другото изречение има десетки жертви, стотици съсипани животи”, завърши Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!