Борисов ангажира и папата със Западните Балкани, Франциск обеща да ни посети

OFFNews Последна промяна на 25 май 2018 в 12:50 3603 0

Папата обеща да посети България или друга балканска страна

Премиерът Бойко Борисов покани папа Франциск да посети страната ни, а той от своя страна е обещал до 2019 г. да посети България, Румъния или друга балканска държава, съобщава Нова тв.

Българска делегация е на аудиенция при папата във Ватикана. 

Борисов е изразил почитанията на българския народ към главата на Римокатолическата църква и признателността, че тя е благословила писмеността ни.

„България работи неуморно по време на председателство за интеграция на държавите от Западните Балкани и за мирен диалог в региона”, заяви Борисов пред папата.

След посещението Борисов каза пред журналисти, че целта на посещението на папата в България била да не "пада темата за Западните Балкани".

„Ще свърши нашето председателство, ще дойдат други теми“, каза премиерът, цитиран от "Фокус" и посочи, че светът се променя всеки ден. По думите му с визитата на папата у нас, темата ще се задържи дълго в световното внимание. „Мисля, че точно това разбра със своята благословия за мир. Искаме да има мир на Балканите и да ги превърнем в строителна площадка“, посочи той.

„Да се моля за него, а аз го помолих той да се моли за мен и всички да се молим на Господа да няма война“, каза министър-председателят.

С военни почести нашата делегация бе посрещната от префекта на папския дом Георг Генсвайн и от швейцарските гвардейци, написа Борисов на страницата си във Facebook. Срещата на четири очи с главата на Римокатолическата църква се проведе в Апостолическия дворец

Папа Франциск получи три подаръка от българския премиер. Първият е копие на Четвероевангелието на цар Иван Александър. Вторият е картина на българския художник Павел Митков, изобразяваща свети Иван Рилски като отшелник. Третият подарък е разсад от 33 маслодайни рози от Казанлък. Папата от своя страна подари на Борисов плакет с маслиново клонче и му пожела да служи на мира и да събира хората.

Това е втората среща на Борисов с папа Франциск. В края на аудиенцията премиерът ще представи българската делегация. След това се очаква при папата да влезе и македонската делегация.

Снощи българското посолство отвори врати както за българи, така и за македонци, а двамата премиери произнесоха развълнувани слова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови