Борисов: За мен двамата братя са били дипломати

OFFNews 24 май 2018 в 21:18 4854 2

За мен братята Кирил и Методий са били дипломати. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Рим. 

"На паметната плоча на Св. св. Кирил и Методий, където са осветени нашите букви, се върнахме към дипломацията. За мен двамата братя са били дипломати", посочи Борисов. 

Той припомни аргументите, с които са убедили папа Адриан II в равенството на нашата писменост с тази на другите народи. Според него България и Република Македония показват, че празниците трябва да се отбелязват заедно, а не да са повод за раздори.

Борисов и македонският премиер Зоран Заев почетоха съвместно делото на Светите братя Кирил и Методий в базиликата "Санта Мария Маджоре" в Рим, където през 867 г. папа Адриан II освещава славянската писменост и славянските книги.

Двамата се поклониха и на паметника на Св. Кирил. 

Премиерът Зоран Заев заяви, че на днешния празник се потвърди истинското приятелство между България и Република Македония.

Борисов и българската делегация поднесоха цветя и на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов в Рим. Монументът беше открит през 2010 г. от премиера на площад "Торвалдсен", в близост до парка "Вила Боргезе" и Музея за модерно и съвременно изкуство.

Българската и македонската делегации участваха в официалния прием в българското посолство в Рим по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Борисов посочи, че след подписването на договора за добросъседство България и Македония са още по-близки като народи и работят активно по редица проекти.

По време на приема в посолството ни в Рим Борисов предложи България и Македония да ползват общи дипломатически представителства там, където и двете страни нямат.

„Искам да погледнете паметниците на братята Кирил и Методий с двата венеца - на Република Македония и Република България. Вижте колко хубаво стоят, не си пречат и колко е хубаво да празнуваме заедно. Аз също съм минал по този път да се бутаме коя делегация по-първа да влезе и кой да е по-големият и по-великият. Вижте как хубаво си седят… и те са двама, и двамата велики, и Кирил, и Методий", каза Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

25.05 2018 в 04:46

Досущ като Тебе?
А кво правим с текущата ти дипломатка, както и с някои от предишните?
Ех, калине - калине ...
Тъй де, идва баш от "калинка".
 
X

Да помогнем на украинските деца!