Бойко Ноев заподозря руски саботаж при взривовете във ВМЗ-Сопот

OFFNews 24 февруари 2019 в 21:58 5639 5

Посещението на руски гражданин, пребивавал у нас две седмици преди да бъде отровен бизнесменът Емилиян Гебрев, съвпада с два взрива във ВМЗ-Сопот. Това заяви пред БНР бившият военен министър Бойко Ноев, който е свидетел в разследването за покушението срещу оръжейния търговец.

Поредицата от взривове в складовете за боеприпаси на ВМЗ-Сопот в Иганово станаха през март и април 2015 г. При взривовете нямаше пострадали.

"Моето очакване е тази или следващата седмица в публичното пространство да се появят нови имена на руски граждани, които са присъствали в България. Разследващите във Великобритания, които сериозно се грижат по този въпрос, са установили, че има поне още едно лице, което е идвало в България, две седмици преди да бъде отровен Гебрев. Това съвпада с взривовете в заводите в Сопот през 2015 г. Сопотската площадка е изцяло държавна собственост. Очевидно има много
обстоятелства и факти, които навеждат на мисълта, че представители или хора, свързани по някакъв начин с Русия, участват в едни дейности в България, които са насочени против българската оръжейна индустрия", коментира Ноев.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отрече да има подобна информация. 

"Нямам информация, че представител на чужда държава е организирал взрив на площадка на ВМЗ-Сопот. Няма такива данни", каза той. 

Ноев твърди още, че се готви приватизация или частична приватизация на ВМЗ-Сопот. 

Подготвя се продажбата на 40% от ВМЗ-Сопот на бизнесмени от Персийския залив. По тези въпроси имам много свидетелства от хора в държавната администрация, посочи Ноев.

По думите му в момента над ВМЗ-Сопот е надвиснал международен арбитраж във Вашингтон за 50 милиона евро заради щети, които заводът е нанесъл на частна собственост по времето на министър Емил Караниколов, а икономическото министерство се опитвало да прикрие това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

5

ЛАФЪРДИЕВ

25.02 2019 в 09:43

Ноевия, що не си са прибереш в ковчега? Значи руснак, ама не уточняваш - Федотов, ли даде фира на полигона на ВМЗ-то? Пък друг един руснак с раняване са отърва.. Щото тогава и това го имаше.
И що бе джанъм, при толкоз камери в дома на Гебрев не ни го показахте Федотов - нинджата, га турга отровата в кафемашината. Апропо - по твойте думи, той ДВА пъти е посещавал Гебревия в дома му и офисите му..
Та икономията - майка на мизерията ли е лишила офисите му от камери?

15914

4

поп Дръвчо

25.02 2019 в 08:40

Тия набраха обороти и нямат спиране. Сега и скъсаните им чорапи ще са дело на руски саботьори.

Поздрави с "Репортаж за трите хаш" на В. Петров - той малце комунист се явяваше ама го е писал като за десетилетия по-късно.

4000

2

НъКъ

25.02 2019 в 00:51

А ти си путераст. Хахах. От педераст путлер схвана ли. ПУТЕРАСТ.