България няма да плаща на Русия за оръжейните лицензи, заяви Каракачанов

OFFNews Последна промяна на 24 февруари 2019 в 17:24 2409 2

„България няма никакво намерение – не по политически причини, а поради липса на каквито и да е юридически основания – да плаща пари за лицензи или някакви други пари на трета страна за производството на нашия военно-промишлен комплекс“, заяви пред БНР вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

На въпрос дали чужда държава се опитва да влияе върху българската оръжейна индустрия Каракачанов отговори, че за последните 30 година не една страна се е опитвала да спъва развитието на българския военно-промишлен комплекс.

„В миналото България беше седма-осма в света по обороти на продадено оръжие. Последните години, всъщност – през всички тези години – загубата на пазари е придружена от опити от страна на Русия да постави въпроса за т.нар. лицензи“, коментира Каракачанов.

Той опроверга твърденията на Бойко Ноев, че България се е съгласила въпросът за лицензите да бъде обсъждан.

„Подобно нещо българското правителство не си е и помисляло. Това, че руската страна поставя на всяка двустранна среща въпроса за лицензите, си е тяхна политика и тяхна тактика“, подчерта Каракачанов.

„Ако Русия имаше основанието да претендира, че като наследник на Съветски съюз има права върху това производство, щяха за тези 29 години, откакто България е демократична държава, да заведат дело. Фактът, че 30 години никой не е завел никакво арбитражно за никъде по света с претенции за подобно нещо показва, че самата руска страна много добре разбира, че няма юридически основания за подобни претенции. Този въпрос е поставян на всички видове срещи в последните 28-29 години. Не е имало пробив. Мисля, че не само това правителство, но в и следващите български правителства никой няма да си позволи с подобен ход да нанесе загуби на българската индустрия“, допълни той.

Разговорите за придобиването на нов изтребител за авиацията с производителите от "Локхийд Мартин" вече са започнали, като това е станало на конференцията по сигурността в Мюнхен преди 10 дни, стана ясно още от думите на Каракачанов. 

„Беше ми отговорено, че в рамките на 36 месеца след подписването на договора самолетите могат да бъдат доставени. Другата спекулация, която се лансираше - че едва ли не Швеция е много сърдита и ще води съдебни дела - подобно нещо няма. Още в началото на февруари проведох в Букурещ среща с шведския министър на отбраната, на която шведската страна заяви, че те разбират нашия избор и ни уверяват, че ако се наложи и България в даден момент не може да сключи договор със САЩ, те са на разположение да започнем разговори с тях“, каза вицепремиерът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27639

2

sottozero

24.02 2019 в 22:38

Номер 1, пак ли искате нещо безплатно, да ви е*а в некадърниците, нали бехте големи предприемачи и изобретатели.
И не ви ли стига че новите изстребители Ф ще са ви подарък бухахахахаха

9214

1

XR4

24.02 2019 в 17:34

Братушки, сър!