Бойко Ноев: Петков и Василев са последното препятствие пред създаването на експертно правителство

OFFNews 30 април 2023 в 14:55 3794 3

Бойко Ноев

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Бойко Ноев

"Арестът на Бойко Борисов не е просто фриволен личностен акт, а е нарушение на закона. Ако това е извършено извън закона, то Кирил Петков трябва да носи някаква отговорност... Кирил Петков и Асен Василев трябва да се оттеглят, това е последното препятствие пред създаването на експертно правителство. Фигурата на министър-председателя трябва да бъде съгласувана и това трябва да бъде утвърдено име, човек, който разбира от управление на държавата".

Това заяви бившият министър на отбраната и посланик на България в НАТО Бойко Ноев пред БНР.

По думите му има фактори, които не позволяват на коалициите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да постигнат съгласие, единият от които е страхът на Бойко Борисов от "незаконна репресия":

"Затова той трябва да е най-заинтересован в парламента да се създадат такива механизми за контрол на беззаконието, за да може да се отдаде на правосъдието при обективна прокуратура и съдебна система, при които ще бъде сигурен, че ще бъде оневинен... Правосъдната реформа е принципната и най-важна основа, върху която може да се гради по-нататъшно съгласие и създаване на гаранции за народни представители за техния имунитет, докато не бъде променена прокуратурата, докато не бъде премахнато беззаконието".

Според Ноев рисковете пред националната сигурност са нестабилността на изпълнителната власт и войната в Украйна. Но "има тактическо съображение в това да не се говори активно за националната сигурност, имайки предвид обстановката в страната и необходимостта от по-задълбочен дебат, за да се обяснят въпросите за войната и мира. Тези неща не могат да се обяснят в такава изнервена обстановка".

Той е скептичен, че отбраната ще намери адекватно място в бюджета на страната за тази година.

"Изпълнителната власт не позволява да оползотворим напълно преимуществото, че принадлежим към ЕС и НАТО. Губим влияние, материални средства, сигурност. Войната не толкова като война, а разделението на българското общество, което усилва влиянието на Русия. Неин стратегически интерес е прокарването на коридор на влияние от България към Сърбия и Унгария. Да разцепи южния фланг на НАТО и тази част на ЕС. Неразбориите в парламента, сблъсъкът на междуличностни интереси, дребнотемията и разправиите не позволява на добрите да вземат връх", каза още Бойко Ноев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

3

Деспин Митрев

02.05 2023 в 08:24

Давайте мненията на повече чирепарници, че все още има някой останал на територийката, да ги изгоним и тях.

4638

2

Того

01.05 2023 в 07:43

Дори Баце знае, че е престъпник, само Ноев не знае. Добра съдебна реформа означава Баце и минимум 40 разбойника, най-близките до него, да влязат в затвора. Това няма как да се случи.

17439

1

мнение от IP

30.04 2023 в 15:39

М да... Ако Борисов беше толкова невинен, нямаше да си избира главен прокурор (Цацаров) или главният прокурор да му вика "Шефе". "...Да може да се отдаде на правосъдието при обективна прокуратура и съдебна система, при които ще бъде сигурен, че ще бъде оневинен." - Това е виц.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки