Близо 200 млн. лв. налива правителството в администрацията до 2020 г.

Юлиан Христов 24 декември 2015 в 05:19 3486 2

Близо 200 млн. лв. ще налее правителството до 2020 година в държавната администрация. Това предвижда Пътна карта за изпълнение на Стратегията за развитие на държавната администрация 2015-2020 г., която беше одобрена на последното заседание на Министерски съвет пред Коледа. Средствата по нея ще дойдат по Оперативна програма "Добро управление".  

От правителствената пресслужба не оповестиха подробности от документа, като съобщиха само, че в него са залегнали четири стратегически цели – ефективно управление и върховенство на закона, партньорско управление с гражданите и бизнеса, открито и отговорно управление и професионално и експертно управление. 

OFFNews се сдоби с копие на документа, от който е видно най-много пари - 80 млн. лв., са предвидени за обучението на повече от 50 хил. души в администрацията и за повишаване на експертния им капацитет. В същото време за подобряване на услугите за граждани са предвидени 5 млн. лв. Програмата предвижда и създаването на центрове за комплексно административно обслужване, за което ще са необходими 12 млн. лв. Други 2.8 млн. лв. са предвидени за повишаване ефективността на администрацията.

Прави впечатление, че в нито една от точките не е заложено развитието на електронно правителство. Единственото, което кабинетът смята да развие онлайн, е Портала за обществени консултации, на който се публикуват проекти на документи. За „усъвършенстване на практиката по провеждане на публични консултации на Портала за обществени консултации“ са предвидени 600 хил. лв., а до 2018 г. пък ще са необходими 300 хил. лв. за подобряване на „интуитивността“ на портала, като очакваният резултат е посещаемостта му да се повиши със 100% до 2020 г. и да достигне над 300 хиляди. Очакваният брой на публикуваните нормативни актове за обществено обсъждане трябва да се повиши с 90%.

Основното перо от разходите е предвидено да отиде за повишаване ефективността на администрацията. До 2020 г. за противодействие на корупцията трябва да бъдат обучени 2400 служители, като за тази цел са предвидени 1.1 млн. лв. Други 1.5 млн. лв. ще отидат за обучението на 3000 души за "извършване на оценка на въздействието на значими изменения на нормативната уредба. За повишаването на прозрачността при разработване на политики и вземането на решения кабинетът ще търси 5 млн. лв. европейски средства. 

Издръжката на държавната администрация струва на данъкоплатците средно около 3.5 млрд. евро на година, сочат данни на Министерство на финансите. Към края на 2014 г. 140 767 души са били ангажираните в структурите на администрацията. От тях близо 1/3 - 51 085, са ангажирани в МВР, където вместо планираното намаляване на щатните бройки, те бяха завишени с 1 585 души. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки