Близнашки за политическите чистки: Не е имало такова явление. Не, не и не

ОFFNews 11 ноември 2014 в 08:26 1918 8

Георги Близнашки

С уволненията на областни управители бившият служебен премиер Георги Близнашки опитал да възстанови равновесието според резултатите от проведените избори за евродепутати.

В интервю за Нова телевизия той обясни, че е възстановил хора, които са били несправедливо уволнени в кабинета „Орешарски“. На въпрос имало ли е политическа чистка при служебното правителство Близнашки отговори:

„Не е имало такова явление, не, не и не. Ако бях уволнил всички областни управители, щеше да се забрави. Аз се опитах да възстановя едно равновесие с оглед на резултатите от изборите."

Той каза, че първоначално сменил хора, срещу които по места имало протести. След като се отказало, че има областни управители, които са в партийните листи за предстоящите избори били отстранени още 7 души.

Така се стигна до числото 17, но не мисля, че това е някаква особена драма. 218 души сме уволнили от една администрация, която е 40 хил. души. от горе до долу. Това е било периферно занимание за правителството, лично аз съм се занимавал само с уволненията на областните управители, защото трябва да се върши работа и да се облегнеш на хора, на които да разчиташ“, обясни бившият служебен премиер.

По отношение на назначението на Ваньо Танов в митниците, което беше основание за критики, че Близнашки подготвя назначенията на ГЕРБ: „Нека съдим за хората по делата им, а не по това, което се говори за тях.“

Кандидатурата на Метин Казак за посланик в Катар било предложения на външния министър Даниел Митов. Близнашки обясни че познава и двамата братя Казак. „Това са едни добри българи, които работят в полза на националните интереси“, каза експремиерът и обясни, че това, че Ахмед Доган им е дал възможност за развитие, не означава, че те нямат лични качества. За Метин Казак той обясни:. „Това е човек с натрупан опит, култура, имам отлични впечатления от неговата работа.“

По отношение на очакваното орязване на разходите от новото правителство и прекрояването на бюджета за 2014 година той каза, че няма възражения. Той определи като „опорна точка“ твърдението на Мая Манолова, че правителството е похарчило над 1 млрд. лв. и припомни, че само за наводненията е трябвало да бъдат похарчени 70 млн. лв.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада