Борисов прие властта от Близнашки, пита защо са махнали иконата на Христос в МС (снимки и видео)

ОFFNews 07 ноември 2014 в 13:48 8154 8

Борисов прие властта от Близнашки

Церемонията по предаването на властта на новото правителство започна в 13:35 ч в Гранитната зала на Министерския съвет с изпълнение на националния химн и химна на Европа.

Тържественият акт се забави в час и половина заради продължилите по-дълго от предвиденото дебати в пленарната зала преди гласуването на кабинета.

"Вие сте пълноценното правителство на Република България", поздрави Близнашки новите министри.

Той каза, че правителството му е изпълнило основната си мисия – да подготви и произведе „относително свободни и честни избори“ и подчерта, че резултатите от вота не са оспорени и са възприети от всички партии. „Бих искал да ви пожелая много сили, енергия и ентусиазъм, за да се справите с тежките задачи, с които ще трябва да се захванете буквално от днешния ден. Действително, натрупаха се много проблеми. Духом оставаме с вас. Можете да разчитате на изцяло на нашата гражданска и политически подкрепа“, допълни той.

На финала на изказването си Близнашки цитира „римска ритуална фраза“: „Ние направихме каквото можахме, нека тези след нас направят повече“.

В отговор Борисов каза, че е щял да бъде щастлив, ако "сега сме преди две години". 

„Сега щях да съм много по-щастлив, ако преди година и половина, когато спечелихме пак парламентарните избори е бюджетният дефицит беше далеч под 2%, всички фондове работеха, сега да си говорим какво ще направим повече и по-добре. И всъщност сега трябва да спреме падането“, отговори Борисов.

Той каза, че в парламента има омраза и непоносимост между от политическите партии. „Някои забравиха, че и миналия път бяхме победители на изборите и нямаха никакво основание да правят правителство без нас – първата политическа сила. От тогава, когато ГЕРБ подаде оставка като управляваща партия печелиме три поредни избора и това е най-добрата оценка на народа кой, защо и как трябва да управлява.

Борисов припомни работата си в първия мандат: „На тази трибуна нямаше лидер на де е дошъл. За две години... даже гледам горе иконата са ми махнали, голямата на Исус Христос, нея са махнали. Ще я върна сега, защото само с Божия помощ в тази ситуация можеме да се оправиме.

Той обясни, че правителството като колектив "трябва да се измъкнеме от свободното падане на България". 

Както и при връчването на мандата при президента Борисов отново все отношение по темата за етническата търпимост и напрежение и отношенията на ГЕРБ с ДПС. „Ако стане проблем с етническата им толератност и тази конфронтация и омраза стигне до етническо напрежение, в това отношение ще съм абсолютен гарант. ДПС извън властта – да, ДПС с всичките им назначения, които са направили безпринципно, след като се направи ревизия – да. Оттам нататък ние ще се занимаваме с това, което имаме да правиме като правителство.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!