Бисеров превел стотици хиляди на сина си, укрива се в Италия

OFFNews 07 ноември 2013 в 21:58 7705 22

Христо Бисеров
Христо Бисеров

 

Три парични превода на обща стойност 315 000 долара и 130 000 евро от сметки на Христо Бисеров в Швейцария към сметки на доведения му син Ивайло Главинков в македонска банка са станали причина за оставката на зам.-председателя на парламента Христо Бисеров. Депутатът от ДПС, който днес не бе открит от медиите, се укрива в Италия, съобщи "24 часа", позовавайки се на анонимни източници.

Въпросните сметки и транзакции не са били обявени пред БНБ, нито пред регистъра на ДАНС, както изисква законът. За всеки превод над 30 000 лева в чужбина се изисква попълване на декларация пред БНБ за произхода на средствата и се декларира защо се изнасят от страната.

Според източници на изданието, сигналът за тайните операции на Бисеров постъпили в ГДБОП миналата година. Тогава службата е получила информация, че от банкови сметки на Христо Бисеров в Швейцария са преведени на два пъти 315 000 долара и 90 хил. евро в македонска банка по сметка на доведения му син Ивайло Главинков. Тази година от швейцарската банкова сметка на зам.-председателя на ДПС са преведени още 40 хиляди евро в македонската сметка на сина му.

Срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков е образувано досъдебно производство за пране на пари и укриване на данъци,съобщи главният прокурор Сотир Цацаров вчера сутринта. Той допълни, че политикът се разследва и за невярна декларация пред Сметната палата.

С въпросните суми са направени влогове, теглене в брой и банкови преводи към свързани с Главинков фирми, регистрирани в офшорната зона на Сейшелските острови, съобщи днес прокуратурата. “Постановено е разкриване на данъчната и банковата тайна Предстои отправяне на запитвания по реда на международната правна помощ до властите на поне две европейски държави относно основанията за откриване на банкови сметки, движението на суми по тях, извършването на преводи, източниците на доходи и т.н.”, добавиха още от прокуратурата. 

38-годишният Главинков, който е син на съпругата на Бисеров от първия му брак, е юрист по образование. В предишния парламент той получаваше заплата като нещатен сътрудник на доведения си баща. От 2008 г. Главинков навлиза в бизнеса с фотоволтаични системи и производство на фотоволтаична енергия, - той участва в 8 фирми с такъв предмет на дейност, сочи справка в Търговския регистър. В няколко от дружествата участва и другият син на Бисеров – Дамян. Повечето от фирмите са регистрирани на един и същ адрес в бизнес сграда в столичния кв. "Изток".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!