Цветанов: Да се разследва течът на информация от ДАНС към ДПС

Нели Чолашка 08 ноември 2013 в 11:59 3104 4

Цветан Цветанов, Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов, Снимка: БГНЕС

 

"Как е изтекла информацията за Христо Бисеров, защо главният прокурор е информиран по-късно, и защо са направени тези ходове?", попита днес в кулоарите на парламента зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

Дали това не е основание за осуетяването на едно бъдещо разследване, което да бъде с много по-сериозни последствия, истината за всичко, което се е случило в последните години и заеманите позиции от Христо Бисеров, запита още Цветанов.

Според него всички данни от последните дни сочат, че ДАНС е информирала ръководството на ДПС, за да се стигне до взимането на това политическо решение за напускането на Христо Бисеров от политиката.

По думите му нормално е било ДАНС първо да информира главния прокурор Сотир Цацаров, а той е бил информиран дни, след като Бисеров е обявил, че се оттегля от ДПС и от парламента. 

На въпрос - дали е имало информация за сигнали срещу Христо Бисеров преди около година, Цветанов каза, че не би потвърдил.

Кой каза на Йовчев да каже, че не знае нищо? Представяте ли си вицепремиерът, който отговаря за ДАНС, нали там са всичките му хора, попита още бившият вътрешен министър.

До него също е достигнала информация, че председателят на ДАНС Владимир Писанчев се е срещал в събота вечерта с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Ако Цветан Цветанов разполага с данни, които свидетелстват за извършване на престъпление, то би трябвало по закон да ги предостави на компетентните органи, отговори на тези обвинения Цветлин Йовчев, който дойде в Народното събрание за участие в парламентарния контрола.

На въпрос дали има практика ДАНС първо да уведомява партийни лидери и след това главния прокурор и вътрешния министър, Йовчев отговори: „Мисля, че в случая ДАНС са си свършили точно работата по закон – в момента, в който са получили сигнал, са го представили по компетентност на главния прокурор. Те са длъжни да направят това и нищо друго извън това не е било необходимо да бъде правено”.

Той обясни срещата на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров с Христо Бисеров миналата седмица в парламента с готвените промени в Закона за МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови