Бареков иска да се забранят временно частните съдебни изпълнители

Нели Чолашка 27 март 2014 в 12:36 9761 19

Румен Йончев и Светлин Танчев, които станаха депутатите на "България без цензура".

Двамата депутати на Николай Бареков - Румен Йончев (отцепник от "Коалиция за България") и Светлин Танчев (отцепник от ГЕРБ) внасят днес в парламента предложение за мораториум върху принудителните вземания.

Те са получили подкрепа и от депутата Страхил Ангелов от БСП.

Идеята им е известно време работата на частните съдебни изпълнители да се изпълнява от администрацията на Министерския съвет, докато се промени Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК).

В момеента частните съдебни изпълнители не уведомяват засегнатите лица и те разбират пост фактум, че ще им бъде отнето имущество, обясни Ангел Славчев, зам.-председател на "България без цензура".

По думите му банки масово незаконно запорират пенсии и социални плащания. Хората на Бареков съветват пенсионерите да се изтеглят от банките и да си получават пенсията от пощите, където не може да им бъде отнета.

От "България без цензура" изнесоха и статистика, според която броят на изпълнителните дела за 7 години, откакто има частни съдебни изпълнители, са над 1 млн. за над 17 млрд. лв. и в момента има извадени за публична продан над 42 000 имота.

"Необходима е спешна закрила от страна на държавата, за да се създадат условия за детайлно проучване на проблемите във взаимоотношенията между субектите в изпълнителното производство", пише в мотивите към поискания мораториум.

Който не го подкрепи, за нас влиза в графата "мафия", обяви Славчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!