Българският вариант на закона Магнитски приличал на мракобесния закон за защита на държавата

OFFNews 28 май 2022 в 10:11 2542 5

Стефан Янев

Снимка БГНЕС

Стефан Янев

Управляващата коалиция не е способна да издържи на ударите на времето и проблемите, които се задават на хоризонта, обяви бившият служебен премиер и сегашен лидер на "Български възход" Стефан Янев пред бТВ.

Според него има вероятност от предсрочни избори до края на годината.

"Управляващата коалиция не само, че не създава условия за решаване на кризите, в които живеем, и проблемите, които ни заобикалят почти на ежедневна база, но ги задълбочава, създава нови проблеми", смята той.

Само през изтичащата седмица правителството е трябвало да даде смислен отговор на два важни въпроса - планът за въвеждане на еврото и предложението на български закон "Магнитски", но те били обсъдени между другото и без обществено обсъждане.

"Планът беше приет с едностранно поведение на коалиционните партньори, които казват: „Ние гласувахме против, ама виждате ли то трябва да върви". Българският лев следващата седмица ще чества 142 г. от появяването си като национална валута, а ние закриваме и този елемент. Българският лев е последният остатък от суверенитет на българската държава, а с приемането на еврото ще закрием и него", бе категоричен Янев.

За предложения от вицепремиера Асен Василев български вариант на закон "Магнитски" той изтъкна, че това напомня за "мракобесните години, за онзи закон за защита на държавата, за който сме учили в учебниците по история".

"Когато говорим за законодателство, нека то да бъде много прецизно и да не дава свобода за широка интерпретация, особено когато става въпрос за имуществото на частни субекти", подчерта бившият премиер.

Той отбеляза, че като служебен премиер е успявал някак си да държи "отбора" в кондиция, за да работи в правилната посока, но не е вярвал на Кирил Петков като министър на икономиката.

"Спомнете си историята с електромобилите и тези инвеститори, които трябваше да дойдат в Ловеч. Докъде стигнаха и как се развива тази история?", запита Янев.

Той коментира и спирането на газовите доставки от Русия към България.

"Бих изисквал от съответните специалисти от държавната фирма „Булгаргаз“ да предложат най-доброто решение. Най-доброто решение може да бъде едно или друго, но в крайна сметка трябва да бъде защитен интересът на българските потребители по отношение както на предвидимостта на налични количества, така и по отношение на цената", изтъкна Стефан Янев.

Според него, когато искаш да избягаш от зависимост от един доставчик, не бива да се поставяш в зависимост на друг, а да намериш начин да имаш равнопоставеност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

5

Ivo RadAr

29.05 2022 в 15:05

Колко тъпо , тъпашко и манипулативно!? Юрнали са се какви ли не партийци от всичкия спектър да ни разказват тъпи разкази за нэкъв си български „Закон , или законопроект , който даже наричат Магнитски"... Смях в залата! Ами няма такъв Законопроект.
Има някакви надраскани , като суров вариант текстове, които НЕ СА предлагани никъде за експертни оценки и за Дебат. А инак всичките тия бълтаещи ПАРТИЙЦИ са горе-долу наясно как един ТЕКСТ става Законопроект и как Закон , но...
Крайно време е да се вземем в ръце , както се казва и да преценим що за пилета са лицата от политическите субекти , за какви ни мислят и какви са идеите им и ... далеч от тия фабрики за манипулации , функциониращи наистина като икономически, търговски субекти...

2073

4

Johnny B Goode

28.05 2022 в 16:38

Този и резидента доказват, че носенето на фуражка уврежда необратимо мисленето.

-480

3

Октим

28.05 2022 в 13:25

Ужас! Все едно слушах и гледах нашия полуграмотен фатмак и мазна фуражка от преди 45 години ... Без да се съобразява и изобщо има представа за факта, че “ударите на времето и проблемите“ са точно тези болшевишки малоумници като него!!! Като “черешката върху тортата“ беше, че всички водещи държави в Европа “ (според кретенското му изказване) нямат капка суверенитет, след като са приели еврото. Но така ще е когато няма един журналист на място, който да му зададе най-размазващите за такива като него въпроси и му каже директно в селската човка, че за въвеждане на рублата ще има мноооого да чака ... и не дочака!!!!

1220

2

хr4

28.05 2022 в 11:56

Янев, ти момче, така се н@ср@, че вече каквото и да кажеш или направиш, ще си останеш предател. Пo-добре се скрий и спри да се излагаш!

-60

1

офф бее

28.05 2022 в 10:57

Някакъв бивш шапкар решил да се изкаже... Сигурно още си носи зелените чорапи.
Тоя ще не стане пазач някъде - като всички бивши шапкари!