Българите ще бъдат извеждани от Украйна през 3 пункта

Петков: На този етап пряка заплаха за страната ни няма

OFFNews 24 февруари 2022 в 12:20 2356 0

Правителството вече е задействало оперативни групи, които работят по преодоляването на различните рискове за България, свързани със започналата военна операция на Русия в Украйна. На този етап пряка заплаха за страната ни няма, обяви премиерът Кирил Петков след оперативно заседание на Министерския съвет.

Той апелира да не се всява паника и обясни, че за момента няма директен риск от военни действия срещу България. На финална фаза е планът за изработването на стратегия за енергийна и киберсигурност, военновременни запаси и пр.

До този час 120 български граждани са поискали евакуация от Украйна, заяви още Петков. На срещата при президента Румен Радев обаче държавния глава посочи друга цифра - 4000 души, но не стана ясно на какво се базира тя. От българското МВнР продължават да пристигат съобщения за 120 души.

Министър-председателят потвърди готовността на София да приеме и търсещи убежище украинци.

От думите му се разбра, че България разкрива три пункта за сънародниците ни, които искат да бъдат изведени от Украйна. Организира се автобусен транспорт, обмисля се и възможността за полети от Полша.

"Искам пак да потвърдя, че българското правителство остро осъжда агресията на Руската федерация към Украйна. Тази агресия ние виждаме, че е непровокирана от украинската страна и това, че те (Русия - бел. ред.) го правят в такъв сериозен мащаб, за нас е недопустимо на територията на Европа такива действия да бъдат толерирани", коментира Петков.

Той декларира, че България "ще говори в един глас" с европейските си партньори и НАТО, защото "единството ни дава силата". 

Премиерът призова партиите да се заемат активно с бюджета, а опозицията да е конструктивна, защото на България ѝ трябва бюджет, за да има сигурност как да действа всяко министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!