България ще подкрепи 11-ия пакет санкции на Русия, предложени от ЕК

Ружа Райчева 11 май 2023 в 11:32 935 0

Никола Стоянов в парламента

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Никола Стоянов в парламента

България ще подкрепи 11-ия пакет санкции на Руската федерация, предложени от Европейската комисия, заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на изслушване в Народното събрание.

Искането за изслушването е от "Възраждане". Вчера европейските посланици се събраха в Брюксел, за да обсъдят 11-ия пакет от санкции. С новия пакет санкции се разширяват списъците на санкционирани лица, медиите и фирмите, както и забраните върху износа на технологични продукти.

Обсъжда се и създаването на възможност за забрана на износ за трети страни, които след това продават стоките на Русия. По време на посещение в Киев на 9 май председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че новият санкционен инструмент e насочен към заобикалянето на ограниченията. След приемането му ЕК ще може да иска от държавите членки на ЕС да спрат износ за трета страна, ако разполага с информация, че крайният получател е Русия.

Днес икономическият министър Стоянов заяви, че България не е тежко засегната от санкциите на макроикономическо ниво. По думите му бихме били съществено засегнати, ако я нямаше дерогацията на суров петрол и нефт. Дерогацията беше договорена от Асен Василев по време на 47-ото Народно събрание. 

Стоянов каза, че голяма част от информацията за санкциите е поверителна, но въпреки това увери народните представители, че министерството прави всичко възможно, за да защити националния интерес. 

"България винаги е била и ще бъде неизменен защитник на мира и общия правов ред. Това са общи ценности, които споделяме с нашите партньори от ЕС. И в този аспект участваме солидарно в санкциите срещу Русия", заяви Никола Стоянов. 

По думите му всяка икономическа санкция сама по себе си е принудителна и носи риск, както към икономиката на санкционираните, така и на санкциониращите. "Ние сме съпричастни с украинския народ", каза още.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови