Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

България ще поддържа гръцки военен самолет

'Възраждане' се закани да организира референдум за НАТО

Йорданка Веселинова 11 май 2022 в 10:46 1423 1

Снимка Архив - БТА

България ще поддържа гръцки военен самолет, решиха депутатите. Той трябва да патрулира Черно море. Самолетът ще излита от летището в с. Безмер.

Промените бяха приети на първо четенe с гласувания законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната и гръцкото Министерство на националната отбрана. Законопроектът мина със 102 гласа "за", 0 "против" и 2 "въздържал се".

В законопроекта са определени основните принципи, условия и процедурите за поддръжката на гръцкото военно формирование на територията на приемащата страна - България. Военното формирование ще изпълнява мисия на морска патрулна акция, свързана с прилагането на мерките на НАТО за адаптирано предно присъствие.

Решението на Алианса за тези действия е взето на Срещата на върха във Варшава от 2016 г. Тогава бе потвърден ангажиментът страните членки да засилват присъствието на съюзни сили по югоизточния фланг.

Очаквано от "Възраждане" възразиха. Николай Дренчев от партията на Костадин Костадинов заяви, че така България допълнително се включва във войната в Украйна, защото самолетът щял да провежда разузнавателни мисии в Украйна, а не над Черно море.

Благовест Белев от ПП определи тази теза като "безсмислена", а Любомир Каримански от ИТН го обвини, че говори неистини от трибуната на НС.

Доц. Атанас Славов от ДБ пък заяви, че е добре, че въздушното ни пространство ще се охранява с разузнавателни самолети, каквито в българската армия са дефицит.

Цончо Ганев от "Възраждане" също взе думата и направи две взаимноизключващи се твърдения - че поддръжката на самолета ще се поема от българския бюджет, а след това каза, че цената, която Гърция ще плаща за гориво на самолета, е твърде ниска. Заради това се наложи Атанас Зафиров от БСП да излезе и от трибуната на НС да му разясни договора, според който Гърция поема всички разходи за поддръжката на самолета.

Ганев обаче не се отказа от твърденията си и се закани, че след няколко месеца "Възраждане" ще предложи референдум за излизане от НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!