България първа реагира с помощ на бедствието: Какво написа Йотова в съболезнователната книга на турското посолство

Рени Петрова 08 февруари 2023 в 16:30 2065 0

Илияна Йотова

Снимка Прессекретариат на президента

Йотова пише в съболезнователната книга

"България беше първата страна, която реагира с помощ на бедствието". Това е първото изречение, което е написала вицепрезидентът Илияна Йотово в отворената съболезнователна книга в посолството на Турция у нас. 

Двете най-силни земетресения станаха на 6 февруари близо до границата със Сирия. Първото удари в 4:17 ч, бе с магнитуд 7,8 и разруши хиляди сгради върху главите на спящите хора. Второто, 7,5 по Рихтер, стана 9 часа по-късно същия ден. Загиналите надхвърлиха 11 000 души.

България и светът пращат помощи на Турция след опустошителното земетресение (видео)

От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че съболезнования на семействата на жертвите и на пострадалите при опустошителното земетресение е поднесла вицепрезидентът Илияна Йотова.

"България беше първата страна, която реагира с помощ на бедствието. Турската държава и турският народ могат да разчитат на нашата помощ във всеки един момент. Знаем, че няма лек за тази огромна трагедия. С вас сме!", написала Йотова. 

Във вторник пък френското сатирично издание "Шарли Ебдо" публикува карикатура на деня, която предизвика гневни реакции в Турция. 

Карикатурата, публикувана в Туитър, показва срутени и повредени сгради, преобърната кола и хълмове от развалини. На нея е изписано "Земетресение в Турция", а под това - "Дори няма нужда да се изпращат танкове".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови