България е върнала със самолети близо 3000 афганистанци, дошли нелегално у нас

OFFNews Последна промяна на 18 октомври 2018 в 20:34 3602 1

Досега България е върнала със самолети обратно близо 3000 афганистанци, дошли нелегално у нас, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред български журналисти след редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел. 

Изказах притеснение, че огромният миграционен натиск в момента върху България идва от гръцката граница, изтъкна Борисов.

Не можем да говорим за вторично разпределение на мигрантите, преди да сме решили въпроса с външните граници. Всяка една държава може да се справи, подпомагана от ЕС, категоричен е премиерът.

Той посочи, че пред лидерите е изброил най-важните условия за разрешаване на проблема с миграцията - да има политическа воля, да се вземат мерки за ограничаване на достъпа с техника и гранични екипи, да се приоритизират споразуменията с трети държави и при необходимост да се отпуснат средства за опазването на границите на ЕС, както беше направено за България през 2016 г.

„На базата на тези неща - тогава вече може да говорим за солидарност и вторично разпределение. В момента основният поток от мигранти, които заливат Европа, минават през Гърция. България се справя прекрасно с този проблем и всички го признават", твърди Борисов.

Той съобщи, че му предстои визита в Египет, където ще обсъди темата за миграцията с президента Абдел Фатах Сиси.

На заседанието на Европейския съвет в Брюксел беше обсъдена и темата за климата. Пред участниците в Съвета българският министър-председател е настоял в протокола за предстоящата среща в Катовице да се запишат договорености, които имат пряко отражение върху енергийната ни сигурност:

„Настоях да се запише запазване на договорната цел от 40% до 2030 г., недопускането изобщо на ревизия на рамката, недопускане повишаване на финансовите ангажименти на ЕС към развиващите се държави. Те са наши приятели, но в края на краищата ние да плащаме, затова ми се вижда неправилно", допълни премиерът Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови