Бъчварова провери границата, Ненчев научил за внедрени сред мигрантите терористи

OFFNews 16 април 2016 в 18:10 6955 9

Бъчварова провери границата, Ненчев научил за внедрени сред мигрантите терористи

Снимка МВР

Армията и полицията са в готовност да използват сила, за да спрат мигрантите, преминаващи незаконно българската граница. Това заяви в "Седмицата" на Дарик министърът на отбраната Николай Ненчев. Той обясни, че е получавал информация за внедряване на терористи в потоците от нелегални мигранти, с което са свързани и засилените мерки за сигурност.

371 военни с 51 броя техника пазят сухопътната граница на България днес заедно с Гранична полиция, посочи министър Ненчев. Той увери, че на границата може да бъдат изпратени до 1000 военнослужещи, както и да бъде употребена сила, ако това е необходимо.

Заедно с министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по-късно днес той инспектира съвместната работа на военни и гранична полиция в района на Ивайловград. Увеличените разходи по опазване на българската граница заради мигрантите, ще са за сметка на републиканския бюджет, стана ясно при инспекцията в Ивайловград.

По границата напрежение няма, военни и гранични полицаи действат в синхрон и това, което правим съвместно е ясно послание към всички, които биха се опитали да минат нелегално през граничните ни зони. Това каза при инспекцията в района на ГПУ-Ивайловград вътрешният министър Румяна Бъчварова. Охраната на държавната граница е национална политика и българските граждани могат да бъдат спокойни, тъй като основният фокус на усилията ни е тяхната сигурност, каза още тя.

В района на Ивайловград в съответствие с предварителния план за охрана на границата вече са и 46 военни от специализираната рота за мисии в чужбина на поделението в Хасково. По думите на министър Бъчварова разходите за това ще са изцяло за сметка на републиканския бюджет. Когато оградата по границата с Турция бъде завършена, целият военен ресурс ще бъде пренасочен към тази с Гърция, а военните и техниката, с която те патрулират, ще остане в региона, докато е необходимо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!