'Аз съм Митко от записа, гласът е на президента'

OFFNews Последна промяна на 04 февруари 2020 в 09:19 7855 1

Димитър Стоянов

Аз съм Митко от записа, гласът на втория мъж е категорично на президента.

Това обяви в интервю за предаването "Тази сутрин" на bTV главният секретар на президента – Димитър Стоянов.

По думите на съветника разговорът за проверката около назначението и служебното жилище на настоящата съпруга на Радев - Десислава Радева - не е иницииран от държавния глава, а от началника на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Цанко Стойков. Стоянов предположи, че подслушван е бил ген. Стойков, а не Радев.

„Нямам идея каква е причината ген. Стойков да се обади на президента, както виждате от разговора, президентът Радев също не знае и той пита: „За какво става въпрос?“. Отговорът на ген. Стойков е, че е поискана такава информация от Славчев – най-вероятно това е зам.-председателят на КПКОНПИ“, заяви Димитър Стоянов.

Конкретно по казуса с назначението съветникът на президента посочи, че през 2014 г. офицерът по връзки с обществеността във ВВС напуска поради пенсиониране. През ноември ген. Радев, тогава командир на ВВС, назначава госпожа Генчева (понастоящем г-жа Радева) за временно изпълняващ длъжността „Връзки с обществеността“. 

„Това място два пъти е обявено в регистър и не се явява кандидат", заяви Димитър Стоянов.

„Госпожа Генчева (Радева) е на тази позиция до август 2016 г. След това по същия начин е назначен друг цивилен служител, който също по съвместителство изпълнява тези функции. Това е практика, която е напълно законосъобразна", отбеляза главният секретар на президента.

По думите му през 2015 г. е извършена проверка от инспектората на МО и не са открити нарушения.

„Втората тема, която се обсъжда в записа, е за финансовите средства, които е получавала госпожа Генчева като компенсация за това, че живее на квартира и няма собствено жилище. Такива суми се изплащат на всички военнослужещи и цивилни служители, които не разполагат със собствено жилище. Сумата е фиксирана и тя е между 100 лв. и 120 лв. за София“, обясни още Димитър Стоянов.

Според него КПКОНПИ също излиза със заключение, че няма нарушения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови