Има ли Радевгейт и какво знаем досега?

OFFNews 29 януари 2020 в 10:59 4431 4

Снимка Pixabay

Внезапната атака на прокуратурата по президента вече е в достатъчно напреднала фаза, за да можем да говорим за нов "гейт" - "Радевгейт.

Известното досега е по-малко от въпросителните.

Обобващаме какво се случи досега.

Как започна?

На 28.01. новият главен прокурор Иван Гешев съобщи, че срещу държавния глава се води досъдебно производство. Не бе съобщено кога и защо е започнало то.

Ден по-рано Гешев обяви, че прокуратурата ще пита Конституционния съд може ли да се разследва президентът за престъпление.

Според конституцията президентът и вицепрезидентът не носят отговорност при изпълнение на своите функции, освен в случаите на държавна измяна и нарушение на основния закон на страната.

Какво се разследва?

На 28.01. прокуратурата разпространи записи по разследването. Те касаят назначение на съпругата на Радев - Десислава Радева - по времето, когато настоящият държавен глава оглавяваше ВВС. 

Не става категорично ясно как евентуалното назначение на Радева попада в хипотезата за държавна измяна и нарушаване на Конституцията и дали това е казусът, за който Иван Гешев се обърка към Конституционния съд с икане за сваляне на имунитета на президента.

Какво разкриват записите?

От разпространените до медиите три аудиофайла става ясно, че са записвани разговори между Радев и командира на Военно-въздушните сили ген. майор Цанко Стойков. Не става ясно защо и в какъв период те са били обект на СРС. 

Ген. Стойков докладва на президента - в разрез със служебната тайна - че КПКОНПИ е изискало документи за назначение на г-жа Радева и пита какви жилища е ползвала и кой ги е плащал. Казва, че му го съобщава "лично". Уверява, че ще "изчисти отговора".

Президентът се съгласява с това и изисква да види справката, преди тя да бъде изпратена до КПКОНПИ. Коментира, че "това са простотии" и че всичко е изрядно.

Известно е, че докато Радев оглавява ВВС, Десислава Радева е назначена за пиар там. По това време двамата не са сключили брак.

Във втория и третия запис генерал Стойков коментира със служебно лице какъв отговор да се даде на КПКОНПИ. Тезата му е, че информацията трябва да се подава по малко и в отговора да се посочи, че няма как да се търси конфликт на интереси за минал перидо, тъй като Радев вече е на друга длъжност. 

Оттук нататък

Предстои произнасяне на Конституционния съд. Президентството коментира скандала днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

4

мнение от IP

30.01 2020 в 17:29

Ама няма такова нещо в записите...На репликата "отговорът ще го изчистим", Радев отговаря: "Може отговорът да го видим, защото Митко е събрал документи" и т.н. Комисията защо не си потърси лично документите, които и трябват? Някой мнооого мнооого трябва да си смуче от пръстите, за да образува досъдебно производство от тази боза...чак пък укриване на документи... които са в деловодството. И като добавим навикът да се лъже (Гешев за смс-а) можем да се събудим и в Гьобелсова държава...

11671

3

безпартийна

29.01 2020 в 11:37

Когато свръх амбициите и тоталната непригодност за даден пост се сблъскат, се получава Гешев. Но понеже последният е много тъп, сам не знае в какво се забърква.

3000

2

Кало

29.01 2020 в 11:25

"Президентът се съгласява с това и изисква да види справката, преди тя да бъде изпратена до КПКОНПИ" Забавно е, че авторът на статията си измисля реалност. Или, може би, ще не укаже къде точно мъжът, идентифициран като Радев изисква каквото и да е... Не е хубаво чак толкова по селски да се лъже.

4040

1

jovo

29.01 2020 в 11:10

не, няма. Има произвол на глав. прокурора