Австрия няма да помръдне за Шенген и след посещението на Нехамер

Единственото уверение от канцлера е, че Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. евро за подсилване охраната на границата

OFFNews 23 януари 2023 в 14:50 7022 6

Държавният глава Румен Радев и австрийският канцлер Карл Нехамер провериха обезпечаването на охраната на българската граница и противодействието на миграционния натиск

Снимка Прессекретариат на президентството

Държавният глава Румен Радев и австрийският канцлер Карл Нехамер провериха обезпечаването на охраната на българската граница и противодействието на миграционния натиск

Позицията на Австрия относно разшираването на Шенгенското пространство остава непроменена, стана ясно след посещението на австрийския канцлер Карл Нехамер на българо-турската граница.

Единственото, което България получи като уверение от Нехамер, е, че Австрия ще подкрепи пред Европейската комисия исканите от България 2 милиарда евро за подсилване охраната на границата. Тази сутрин президентът посрещна Нехамер в Пловдив. Канцлерът е тук, за да се запознае с предприетите от страната ни мерки за охраната на границите на ЕС, след като през декември Австрия и Нидерландия се обявиха срещу присъединяването на страната ни към Шенген.

"България подобри значително организацията на охрана по границата с Турция, инсталирахме нови технически системи, предприемаме действия за по-добра подготовка на служителите на гранична полиция. Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа и България като отговорен член на Европейския съюз полага огромен труд, за да се справи с това предизвикателство", заяви Румен Радев, цитиран от БТА.

Президентът и австрийският канцлер пристигнаха с военни хеликоптери в Регионалната дирекция "Гранична полиция" – Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница. Румен Радев и Карл Нехамер имаха работна среща и се запознаха с помещенията за задържане на опиталите се да влязат незаконно на територията на страната ни, съобщиха от пресцентъра на президентството.

"През изминалата година натискът над нашата граница нарасна рязко и действията на мигрантите стават все по-агресивни. В рамките само на четири месеца ние загубихме четирима полицаи, а други са ранени. За справяне с тази трудна ситуация България предприе бързи и решителни мерки. Ние сме изправени пред мощна, добре организирана мрежа за трафик на мигранти. С центрове и клонове в различни държави членки на Европейския съюз", заяви президентът Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5840

6

Време е да започнем да гледаме интересите на България не на ЕС.

1236

5

БотоксПутю

23.01 2023 в 20:14

А на Гърция дали ли са 2 милиарда да си построят непристъпна граница? Сегашната българска ограда за кокошарник струваше 2000 лв. на линеен метър?

1000

3

PaulPierce

23.01 2023 в 19:10

Облекли едни пухкави полицаи в нови униформи, докато колегите им ходят в дрипи и обслужват престъпници като Семерджиев, за да ги уволнят корумпираните им шефове! Реформи няма. Боко/ДПС и БСП ще се върнат на власт, Евролаб вече са се върнали на Капитан Андреево. С какво точно ще промените мнението на Австрия?

1065

2

Moholovka

23.01 2023 в 15:44

А не е ли по-добре да направиме бойкот на нашите тиквеници, които не си вършат работа и парите потъват безотчетно някъде? Вие ако си купите развалена шунка от билата, кой е виновен, вие че се оплаквате или билата, че продава развалена шунка?

14048

1

voododoll

23.01 2023 в 15:19

Сега е редно да се направи един хубав бойкот на всички австрийски компании в България - А1, Billa, OMV, EVN