Радев посреща канцлера на Австрия в Пловдив, ще му показва охраната на границата с Турция

OFFNews 23 януари 2023 в 07:37 1901 0

Карл Нехамер

Снимка Getty Images

Федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер пристига днес у нас

Федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер пристига днес на работно посещение у нас, съобщиха от "Дондуков" 2. Той ще се запознае с предприетите от страната ни мерки за охраната на границите на ЕС. 

През декември Австрия се обяви срещу присъединяването на страната ни към Шенген. 

Визитата е по покана на президента Румен Радев. В делегацията, ще бъде и федералният министър на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер.

Българският държавен глава ще посрещне австрийския канцлер на летище "Пловдив", след което двамата ще се запознаят на място с охраната на граница на ЕС с Турция, като ще посетят Регионалната дирекция "Гранична полиция" в Елхово". 

Докато Шенгенското пространство не функционира и например Германия извършва контрол по границите с други държави от Шенген, каквато е Австрия, както правят това и много други европейски страни, не можем да разширяваме това пространство. Затова Шенгенското вето на Австрия остава в сила, докато ситуацията принципно се промени", посочва в изявление канцлерът Нехамер.

Според министър Карнер "България се нуждае от бърза и подходяща подкрепа за защита на външната граница с Турция. Като пример може да служи гръцката гранична ограда". Големият брой заловени мигранти в Австрия показва, че Шенгенската система е счупена. Докато тази система и опазването на външните граници не функционират, не може да има разширяване". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!