Атанасова: Ще предложим правителство на малцинството с първи мандат. Ако сме с ПП-ДБ, премиерът трябва да е наш

Ружа Райчева 21 април 2023 в 18:50 5836 4

Десислава Атанасова след консултация на ГЕРБ при президента

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Десислава Атанасова след консултация на ГЕРБ при президента

Категорично има вариант за правителство на малцинството с нашия мандат, защото сме отговорни към държавата. (...) Със сигурност ще предложим такова правителство, заяви пред БНТ председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Атанасова каза, че ако пак има избори, резултатите няма да са различни - ГЕРБ пак ще са първи, защото са "незаобиколим фактор в българската политика". По думите ѝ правителство без ГЕРБ не може да има. Тя предупреди, че ако има нови избори, ще почне "сватбарско наддаване в бюджета", което трябва да се избегне. 

"Категорични сме, че все още има време да се водят разговори за редовно правителство. Чак след това трябва да говорим за законодателството и за Закона за държавния бюджет", уточни Десислава Атанасова.

Според нея, тъй като ГЕРБ имат повече избиратели от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), е задължително премиерът да е от ГЕРБ. Атанасова е на мнение, че в парламентарната група на ГЕРБ има кадри, които са варианти за премиер, както и за министри. Тя обаче не пожела да назове конкретни имена. Вчера след консултациите с президента Румен Радев лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрично каза, че няма да бъде кандидат-премиер на ГЕРБ.

Днес Атанасова изтъкна, че до момента ГЕРБ не са говорили с ДПС, БСП и "Има такъв народ" (ИТН), защото искат да изчерпят най-сериозната възможност за стабилно правителство - с ПП-ДБ. Въпреки думите ѝ тази седмица Бойко Борисов се срещна с представители на ДПС и ИТН в парламента зад закрити врати.

"Лидерска среща трябва да има. Трябва да се направи сериозен опит за разговор с лидерите на ПП-ДБ", каза още лидерът на групата на ГЕРБ в парламента Десислава Атанасова и добави, че все пак в този парламент първата и втората политическа сила разговарят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11462

4

dardorel

21.04 2023 в 23:34

antiZ , казЪл е дума от някой друг език,не от български.Не че е нещо,но все пак...

-1655

3

ob1

21.04 2023 в 22:34

...а океанът да е от бира! Мечтииииии :)

10298

1

AntiZ

21.04 2023 в 19:22

"Ако сме с ПП-ДБ, премиерът трябва да е наш"....и трябва да се казва Боко Тиквуний I. Щото той беше казъл: "Нуждаем се от нова конституция. Ще предам правомощията си по конституция, но не под натиска или чрез улицата"? Така де, картофа Лукашенко го беше казал, ама Деси реши, че само Боко Тиквуний може да е толкова серт