Андрей Райчев: Путин закова прозореца на Русия към Европа

Руският президент няма печеливш ход, твърди социологът

Райна Рубенова 26 март 2022 в 13:15 12269 5

Снимка Архив

Путин няма печеливш ход. Колкото и да е навредил на Украйна и света, той е ощетил най-много своя собствен народ, заяви пред БНР социологът Андрей Райчев. 

Руският поет Александър Пушкин е казал, че голямата историческа заслуга на Петър I е, че е отворил прозорец към Европа. Путин закова прозореца към Европа, отворен от Петър I. Заличи столетното усилие на Русия да бъде европейска страна. Така те стават лесна жертва за Китай, заяви Райчев.

Социологът очерта няколко хипотези на развитието на войната в Украйна:

"Да допуснем, че Русия "побеждава", че окупират Украйна и слагат свое марионетно правителство. Какво получваме? Афганистан, само че с огромен размер, на 300 км от София. Ще бъде перманентен тероризъм. Сега да си представим, че Украйна се раздели на две - това е моделът Виетнам. Ще ме извинявате, но що за избор е това? Ужасяващ.

Втора хипотеза - Путин губи войната. Ще започне разпад на Русия. Разпадът на Русия е нещо много страшно, защото това са 6 000 ядрени заряда, които ще попаднат при Господ знае кого. Това не е просто заплахата на Путин за ядрена бомба, това е реална заплаха за световния мир."

"Само мирът е избор, някакъв мир с някакви условия, за да започне да тече някаква нормализация. Дано поне има примирие", заяви той.

Свободата на словото се оказа агентура

Според Андрей Райчев в българското общество в момента тече много опасен процес на поляризация на мненията по отношение на конфликта между Украйна и Русия. 

"Подобно на ситуацията с коронавируса, когато имаше две крайности в обществото и едни 50%, които гледаха да имат спокойно отношение. В един момент тези по средата изчезнаха и започнахме да чуваме само крайностите. Обществото се поляризира. Образуваха се два полюса - Мангъров и Мутафчийски. Сега е станало нещо подобно: 20% от хората са проруски настроени, 30-40% са категорично против войната. Все пак мнозинството са по средата и желаят по-балансирана картина. Ето тези хора не могат да говорят в момента", смята той. 

Социологът предупреди, че голямата опасност за България е поляризацията и затова е нужна трезва и спокойна преценка:

"Ситуацията с Украйна много ми напромня на ситуацията в България през 90-те. Ако съставиш изречение "Украйна е права, но..." веднага биваш обявен за путинист - от хора, които се натягат пред Запада. Те искат да доложат, че този който не мисли в черно-бяло е путинист. Свободата на словото се оказа агентура. Апропо, при Путин се случва същото - арестува се всеки, който каже но".

Според него българската позиция е ясна - не искаме да ставаме част от конфликта, но искаме да проявим лоялност към ЕС и НАТО. "Кирил Петков и Асен Василев обаче са непрекъснато побутвани отвътре - България да се изпъчи и да отиде на предна линия. Това е незигодно за тях, но изгодно за техните критици", каза Райчев.

Арестите не бива да заменят правосъдието

Андрей Райчев е на мнение, че целта на арестите на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и PR-a на Борисов Севделина Арнаудова е била да се напомни смисъла на сегашното управление.

"Управляващите от една страна имат ясна революционна поръчка от лятото на 2020 г. А от друга страна - два много сериозни проблема, в които ние сме само участници - войната в Украйна и енергийната криза. Смисълът на този кабинет е борбата с ГЕРБ, затова тази немислима коалиция беше създадена", обясни той.

Социологът определи акцията на МВР и управляващите като неубедителна, но полезна.

"Не бива с арестите да заменяме правосъдието - символичното насилие и наказание не трябва да заменят реалното разбирателство и решение. Това е като да пиеш солена вода - имаш чувството, че си пил нещо, а след малко си по-жаден. Ходът не е много джентълменски, в моите очи е отвратителен, но така или иначе е полезен", заяви Андрей Райчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

800

8

sashkvask

27.03 2022 в 17:34

Явно смята да влезе триумфално през централния вход

2415

6

Пустиняк

27.03 2022 в 15:01

Оня трол с десетте профела пак говори от името на народа. Ядец! Има ли някой, който да не е разбрал, че Радев е кукла на конци на Решетников и имперските амбиции на Кремъл. Самият факт на неговото присъствие в Президентството е унижение за България.

4164

2

Egocentric Eccentric

26.03 2022 в 15:00

Русия "народ" трябва да докаже, че изобщо има право да се нарича народ, като свали Путин

14469

1

случайно прочетох

26.03 2022 в 14:17

Така е!Путин закова прозореца и само руският народ може да го разкове, като свали Путин от власт!
 
X

Подкастът на OFFNews