Андрей Райчев: ДПС иска почивка от властта

OFFNews 14 октомври 2014 в 08:31 4281 6

Андрей Райчев

"ДПС взе курс към почивката от властта преди 6 месеца. Движението се стреми най-сетне да излезе от властта нарочно. Искат почивка."

Това заяви социологът Андрей Райчев в ефира на Нова телевизия.

Според него демонизирането на ДПС е довело до това желание на партията за "почивка от властта".

"Лидерите на Движението усещат сатанизацията и непрекъснатото обвиняване в задкулисие и вкопаване във властта. Те вероятно ще поставят някакви условия в новата власт, но няма да получат министри и други постове. Пак ще има влияние, но ще са извън властта", каза Райев.

Социологът смята, че повечето от партиите, които предлагат на Бойко Борисов да направи кабинет на малцинството, са в печеливша позиция, тъй като при евентуален провал на ГЕРБ те ще бъдат обявени за морални победители.

"Правителството на малцинството е рисков ход. Перспективата на бъдещия кабинет е къса, може би 2 години. Толерансът от 300 дни изведнъж може да се превърне на 50-ия ден в опит за преврат", каза Екатерина Михайлова, също гост в студиото.

Както Михайлова, така и Райчев изразиха задоволството си от високото ниво на вчерашните разговори между БСП и ГЕРБ, които по техни думи били "прекрасни": без ненужни демонстрации и по същество.

Въпреки "прекрасните" преговори, Райчев счита, че ГЕРБ са поели грешен курс с тези разговор с партиите, тъй като те са за разпределяне на властта, а не за създаване на истински реформи.

"Това е десен фалит. Трябваше да има едно дясно споразумение", завърши Райчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови