Андрей Райчев: ДПС иска почивка от властта

OFFNews Последна промяна на 14 октомври 2014 в 08:31 3867 6

Андрей Райчев

"ДПС взе курс към почивката от властта преди 6 месеца. Движението се стреми най-сетне да излезе от властта нарочно. Искат почивка."

Това заяви социологът Андрей Райчев в ефира на Нова телевизия.

Според него демонизирането на ДПС е довело до това желание на партията за "почивка от властта".

"Лидерите на Движението усещат сатанизацията и непрекъснатото обвиняване в задкулисие и вкопаване във властта. Те вероятно ще поставят някакви условия в новата власт, но няма да получат министри и други постове. Пак ще има влияние, но ще са извън властта", каза Райев.

Социологът смята, че повечето от партиите, които предлагат на Бойко Борисов да направи кабинет на малцинството, са в печеливша позиция, тъй като при евентуален провал на ГЕРБ те ще бъдат обявени за морални победители.

"Правителството на малцинството е рисков ход. Перспективата на бъдещия кабинет е къса, може би 2 години. Толерансът от 300 дни изведнъж може да се превърне на 50-ия ден в опит за преврат", каза Екатерина Михайлова, също гост в студиото.

Както Михайлова, така и Райчев изразиха задоволството си от високото ниво на вчерашните разговори между БСП и ГЕРБ, които по техни думи били "прекрасни": без ненужни демонстрации и по същество.

Въпреки "прекрасните" преговори, Райчев счита, че ГЕРБ са поели грешен курс с тези разговор с партиите, тъй като те са за разпределяне на властта, а не за създаване на истински реформи.

"Това е десен фалит. Трябваше да има едно дясно споразумение", завърши Райчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.10 2014 в 17:09

А ние искаме почивка от Андрей Райчев. Офнюз, може ли поне вие да не ни го навирате през ден този манипулатор и политически людоед!

15.10 2014 в 11:58

Райчев се явява като добре платен говорител на ДПС. Трудно е дза си социолог на свободна практика, нали? За пореден път лъже в тяхна чест. ДПС се канят да управляват в сянка. Така ще оберат само позитивите.
ГЕРБ ще се продадат за дребни пари.

14.10 2014 в 21:54

ДПС искал бил да си почива от власта !? Този социолог/политолог,навсякъде канен, навсякъде приет, очевидно ни смята за идиоти ! Какво е това назовано ръководство на ДПС ? Шайка бивши служители на БКП/ДС,подли и коварни ! Активни участници, в т.н. "Възродителен процес" оползотворен за лични нужди ! Израстнал съм между турци – бедни, миролюбиви и трудолюбиви хора !

14.10 2014 в 14:34

Има нещо гнило - когато този казва истина (не го е правил от 10 години).
ДПС умишлено си занижиха резултата в Северозапада с 200хиляди, и прехвърлиха на оня пупулиста с 1милион работни места.

14.10 2014 в 11:46

другарю райчеф , стига сте лъгали , напоследък го правите даже без финес , дпс иска да си почине във власта а не "от" като се има впредвид огромното количество чиновници назначени по време на тройната коалиция в тази съща власт

14.10 2014 в 11:06

Този grand manipulateur само повтаря едно и също за ДПС и това е фокусът на всички негови появи около и след изборите. Не коментира сериозно останалите като ГЕРБ, БСП, АБВ, РБ, НФ. Тезата му се базира на следните три точки:
1. ДПС иска да си починат от управлението-мантра, целяща да успокои бродещия граждански дух и да намали напрежението върху партията-оставете ги, те сега ще почиват.
2. ДПС е сатанизирано - ала Костов за Пеевски. В използването на термина "сатанизира" се цели да проработи основната конотация - сатанизирам, значи обвинявам (нарочвам) някого, и тук идва най-важното - незаслужено или преувеличено-т.е. ДПС не са това, с което се идентифицира - октопод, олигархия, мафия.
3. ДПС ще подкрепят тихо ГЕРБ - нещо, което е пълен синхрон с официалното говорене на самото ДПС - т.е. представяне на позицията им, но от, уж, независим анализатор.


Тук, вече е очевидна скритата цел с честото споменаване на ДПС в този контекст, а именно да заглуши публичното говорене с исканията ДПС-арския престъпно-клиентелистки модел да бъде сериозно ограничен.