Ананиев издаде нови 4 заповеди заради удължената епидемична обстановка

OFFNews Последна промяна на 30 юни 2020 в 20:36 8062 0

Четири нови заповеди издаде здравният министър Кирил Ананиев заради удължаването на извънредната епидемична обстановка до 15 юли. Те важат от утре, 1 юли, до 15 юли.

В заповедта за влизането на територията на Р България е записано, че забраната за влизане у нас не се отнася и за хора, пътуващи с цел обучение за осъществяване на дейности по приключването на учебната 2019/2020 г., както и за практически обучения и изпити по практика и за подготовката на учебната 2020/2021 г., когато е невъзможно тези дейности да се осъществят от разстояние. Забраната важи за всички останали, независимо от гражданството им, влизащи през ГКПП, летища, автобусен и жп транспорт от 1 юли до 15 юли, но в т.ч. не влизат български граждани, граждани на ЕС, Великобритания, държави от Шенген. 

В заповедта за задължителната изолация и/или болнично лечение е посочено, че хората с потвърдени случаи на COVID-19 се изписват от болницата след преценка на лекуващия лекар за състоянието на пациента и изпълнение на едно от следните условия: документирани минимум 10 дни от началото на клиничните оплаквания за COVID-19 и минимум три допълнителни дни без оплаквания (вкл. без повишаване на телесната температура без прием на антипиретици и без респираторни симптоми); или два отрицателни резултата от изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19 от проби, взети в два последователни дни.

Онези, при които се налага прилагане на последваща медицинска грижа в лечебно заведение, лицата, настанени в места, в които се предоставят социални услуги, и тези с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия поради съжителство с хора от рискови групи, се изписват от болници след два отрицателни PCR резултата от проби, взети в два последователни дни.

В заповедта за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на България изрично е разписано: всички лица, когато се намират в закрити обществени места, в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др., са длъжни да имат маски за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата. Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, както и за спортуващите на закрито за времето на физическата дейност.

В заповедта, с която се въвеждат временни противоепидемични мерки е посочено, че при провеждане на финала за купата на България между ЦСКА и Локомотив Пловдив на националния стадион „Васил Левски“ се допускат до 3000 души в сектор, през една седалка, през един ред и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови