Активисти протестират срещу глобата за спане на плажа, депутати се срещат с тях (снимки и видео)

ОFFNews 01 март 2016 в 12:30 2309 0

Граждани протестират пред Народното събрание срещу промените в Закона за Черноморското крайбрежие, който забранява къмпингуването, нощуването и паркирането на 100 метра от плажа. Според предложението ще има и глобата за нарушителите. Депутати ще се срещнат с демонстрантите.

Законопректът, срещу който е демонстрацията, предвижда за физическите лица глобата е между 1000 и 10 000 лева, а за едноличните търговци и за юридическите - от 10 000 до 50 000 лева. Промяната беше приета от членовете на парламентарната комисия по регионална политика между първо и второ четене на закона.

Протестиращите носят голям трансперант с надпис " Правила за кумпингуване, а не забрана". Сред събралите се е общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева.

Демонстрантите пред парламента обаче искат спорните текстове да не бъдат приемани. Те обаче подчертават, че нямат нищо против нощуването на плажа да бъде урегулирано със закон.

Междувременно в пленарна зала депутатите започнаха окончателното гласуване на закона. Председателят на регионалната комисия Найден Зеленогорски от ДБГ поиска спорните тестове да бъдат оставени за края на гласуването. Той обяви, че дотогава ще излезе пред Народното събрание и ще се срещне с протестиращите.

"Обръщаме внимание и на целенасочените манипулации, че свободното къмпиране уврежда природата. Това е форма на туризъм, несравнимо по-щадяща към природата, в сравнение със застрояването. Съгласни сме, че регламентирането на къмпингуването е част от трайната защита на Иракли, Карадере и Корал. Затова призоваваме предлаганата забрана да отпадне докато не бъде приета цялостната стратегия за категоризиране на плажовете", пишат организаторите на събитието.

Протестиращите обаче твърдо подкрепят други промени, които бяха внесени между първо и второ четене на закона - плажовете "Корал", "Карадере" и "Иракли" да останат диви. Предвижда се трите плажа да не се отдават на концесия или под наем, като не се позволява на трите плажа да има заведения, развлекателни съоръжения, чадъри и шезлонги. С предложението се въвежда и нов термин - "плаж за природосъобразен туризъм".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови