Акция: Над 300 мигранти и 15 каналджии хванати само за ден

Откритите днес мигранти са били в изключително тежко състояние, каза шефът на ГДНП Атанас Илков

OFFNews 14 юли 2023 в 11:35 1346 1

Петър Тодоров

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Петър Тодоров

По време на проведената в четвъртък специализирана операция срещу нелегалната миграция са открити над 300 мигранти и са задържани 15 каналджии.

Това съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров на брифинг в Съдебната палата. 

Образувани са 19 досъдебни производства. От началото на годината са спрени над 7000 нелегални мигранти. 

Тодоров обясни, че борбата с мигрантите е един от основните приоритети на министерството. 

"Тази сутрин полицията в Стара Загора откри поредната голяма група нелегални мигранти. След оперативен сигнал на 177-ия км на АМ "Тракия" е спрян тежкотоварен автомобил, в който са установени над 70 мигранти в изключително тежко състояние", обяви директорът на ГД "Национална полиция" Атанас Илков.

На 10 от тях е оказана спешна помощ, като са насочени към здравни заведения. Шофьорът на камиона е задържан.

"Изобретателността на трафикантите става все по-голяма, така че нашите действия ще бъдат насочени с още по-големи усилия срещу тях, така че да не допускаме животозастрашаващи ситуации", каза Илков.

Вчера друга група от около 40 мигранти беше открита в софийското село "Чепинци". Сред тях е имало и деца, които са се придвижвали в изключително опасни условия. Превозвани са стотици километри в цистерна за петролни продукти, която е пригодена за превоз на мигрантите. 

"Усилията ни по работата срещу този тип престъпна дейност ще продължат, както в пограничната ни територия, така и по чисто оперативен план по установяване и документиране на престъпната дейност на самите организатори на този вид престъпления", отбеляза от своя страна главният секретар на МВР

По думите му този вид престъпления носят огромна опасност както за превозваните лица, така и за останалите граждани.

Според него трябва да се се увеличи щатът на Гранична полиция, а средствата от ЕС да бъдат инвестирани в нови автомобили и технически съоръжения по границата.

Стана ясно, че от началото на годината ГДБОП наблюдава 59 престъпни групи с 259 участници. 

Две групи гранични кораби са базирани във Варна и в Созопол. Преди месец е получен нов кораб от Естония, за да бъде защитена морската ни граница. Там натискът не е голям, но има отделни случаи, при които се правят опити за навлизане в нашите териториални води. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки