"Ако така продължават, Бойко и Цветанов ще гледат Ардино през крив макарон"

OFFNews 17 март 2015 в 09:08 13497 7

В Ардино има напрежение заради политическо назначение на ГЕРБ в общината. Това каза пред bTV бившият земеделски министър Мехмед Дикме. Той обясни, че става въпрос за назначение в администрацията на човек, който е заел мястото от професионалист. В същото време новоназначеният живеел в друга община. Това провокирало недоволство у местните жители, които и без това трудно намират работа, стана ясно от обясненията на Дикме.

"Ако така продължават, Бойко и Цветанов ще гледат Ардино през крив макарон", каза Дикме, като уточни, че хората в общината трудно намират работа, а работното място се заемат от хора от извън нея. 

Според него "ДПС буди съмнение, че задкулисно подкрепя властта". Според Дикме това се доказва и в упоритото отричане на такава теза. 

"Както вървят нещата, мандатът трудно ще се изкара, но може и това да стане, защото липсва алтернатива", заключи Дикме.

На частичните изборите в новата община Сърница се даде сериозен знак, че кампанията за местна власт през есента ще бъде безмилостно жестока и свързана с много пари, смята още бившият министър на ДПС. 

„Подаръците, които се раздават сега, показват, че между всички политически формации борбата ще е много здрава. Борбата не е да спечели конкретен кандидат, а е за големите пари от еврофондовете по оперативните програми „Развитие на селските райони”, „Околна среда” и „Регионално развитие”. Тези пари идват директно в общините и се разпределят от кметовете, без правителството да има възможност да се меси”, коментира Дикме, уточнявайки, че става въпрос за милиарди евро.

По думите му, именно заради тези пари на редовните избори за местна власт ще има коалиции в смесените райони, от които много хора ще се изненадват.

Изборите идват и заминават, но хората, оставащи да живеят там, трябва да си стиснат ръцете, препоръча Дикме по повод факта, че двамата кандидати, стигнали до балотаж в Сърница, дори не се поглеждат в очите.

„В случая ДПС не е в централната власт и не можа да окаже такъв натиск през горските стопани, но депутати и други представители на партията, както и духовенството, присъстваха в Сърница. Надявам се, че хората ще проявят разум и ще изберат човека, който най-добре ги представлява", допълни Дикме.

Той заяви още, че Лютви Местан "трябва да ходи да се прегледа", когато говори, че турците са евреите на Балканите. "Турците си живеят нормално, нямат никакви проблеми. Проблемите идват от политиците", смята Дикме. Според него властта в момента зависи от ГЕРБ и от ДПС и заради липсата на алтернатива правителството ще издържи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови