Ако България не приеме два закона навреме, може да ни разделят от Румъния за Шенген

OFFNews 13 април 2023 в 18:42 4312 2

Николай Милков

Снимка МВнР

Николай Милков

Въпросът за Шенген вече е времево структуриран. Нямаме целеви дати, които да са формално приети. Бихме могли да прогнозираме, че при изпълнение на това, което имаме да свършим като задачи по този път, наесен България би могла да бъде част от Шенген, заяви в интервю за БТА министърът на външните работи Николай Милков.

"За тази цел всички дипломатически предпоставки вече са на лице. Имаме договорености с Европейската комисия, както и с нидерландската страна за това какво трябва да свършим, в какъв размер, в каква дълбочина. За да може това да се случи обаче, са необходими минимум два закона, които трябва да бъдат приети от парламента. Единият е прочутият вече закон за отчетност на главния прокурор, другият е законът за реформата на органа за борба с корупцията. Така нареченият КПКОНПИ", заяви Милков.

"Моят апел винаги е бил тези закони да бъдат приети, защото всъщност това е необходимото условие в момента България да стане член на Шенгенското пространство. Ако това стане, ще бъде заедно с Румъния. Ако обаче ние реализираме някакво ново закъснение и отново двата фундаментално нужни закона не бъдат приети, то тогава съществува риск и никой не би могъл да упрекне нито Румъния, нито Комисията, ако те процедират по разделен начин за Румъния и България. Това зависи от нас в този момент" - каза още министърът на външните работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1135

2

единдвама

13.04 2023 в 21:02

Какъв Шенген, ние още за еврото не можем да сколасаме. Та ние един председател на НС не можем да изберем - Шенген сме тръгнали да гоним.
И аз да бях шенгенец, нямаше да ни приема, уви ;

22548

1

dolivo

13.04 2023 в 19:09

нема да стане

няма воля

няма желание

има противовес