9 от ОИК с особено мнение: Разликата между Манолова и Фандъкова е по-малка от съмнителните гласове

Александра Маркарян 19 ноември 2019 в 08:00 40411 5

Възможно е отчетените резултати от изборите за кмет на София да не отразяват действителната воля на избирателите, твърдят деветима от 37-те членове на Общинската избирателна комисия в столицата. Всички те са сложили подписите си под особено мнение в официалния протокол, съставен на 4 ноември в 5:20 ч. сутринта. Той е публикуван в сайта на ЦИК, показа проверка на OFFNews, но досега не е получавал гласност.

В особеното мнение на деветимата се казва:

"Разликата между спечелилия кандидат за кмет на СО г-жа Йорданка Фандъкова и независимия кандидат Мая Божидарова Манолова-Найденова, издигнат от ИК, не е голяма и като имаме предвид съмненията за манипулиран вот в квартал "Христо Ботев" - район "Слатина", квартал "Факултета" - район "Красна поляна", и квартал "Филиповци" - район "Люлин", където изборните резултати се различават от резултатите в другите секции в същите райони, както и подадените сигнали и твърдения за възможно манипулиран вот, както и големия брой недействителни бюлетини, считаме, че е възможно отчетените резултати да не отразяват действителната воля на избирателите".

Подписалите се под особеното мнение са членовете на ОИК Владимир Добрев, Илия Илиев, Маринка Якова, Борка Паракозова, Дарина Пачева, Таня Дишлиева, Живка Котева, Ясен Стоев и секретарят Жана Иванова.

Подписите са заличени от OFFNews с оглед защита на личните данни.

Неголямата разлика в броя на гласовете за Фандъкова (ГЕРБ) и Манолова (Инициативен комитет), за която пишат членовете на ОИК, е точно 22 366 гласа според окончателните данни на ЦИК. Съмненията за манипулиран вот в ромските секции в цитираните квартали идват от огромната подкрепа за ГЕРБ в тях и солидната разлика между гласуването там и в други секции в кварталите.

Изразеното особено мнение от деветимата не води до последствия, касаещи изборните резултати. (Каква е тежестта на особеното мнение - вижте тук разяснението на ЦИК). Официално те са обявени в този си вид.

Инициативният комитет, който издигна кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София, внесе жалба в съда с твърдение за сериозни изборни нарушения, включително купуване на гласове, и поиска касиране на вота. Възраженията на щаба бяха събрани и предадени в 14 класьора.

Делото е насрочено за 21 ноември в Административния съд в София. 

Според ЦИК "няма информация за тежки нарушения на изборния процес в София, които биха могли да предизвикат касиране на вота" - по думите на говорителя ѝ Александър Андреев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12015

5

svetliosdg

20.11 2019 в 06:09

Само алабализми се пишат.Ударно лъжи и внушения,нищо конкретно.

3979

4

Лея

19.11 2019 в 12:44

Стига вече едни и същи локуми!Тоя миндил Манолова опитва още да задържи някакво внимание...На хората им писна отдавна от тая сапунка!

4534

3

Общинар

19.11 2019 в 12:35

Джипси Куин, Фънда Самоковска трябваше да остане на всяка цена, за да продължат кражбите. Нека грабежът на софиянци продължи сега!

15614

2

OTBPAT

19.11 2019 в 08:43

Смели хора. Без шега.. просто отбелязвам.