64 с нов опит да отстранят Нинова утре

Няма подписка за свикването на НС, твърдят от Изпълнителното бюро на партията

Юлиана Ончева 22 ноември 2021 в 17:38 5022 3

Войната в БСП продължава. Битката е за лидерския пост и състава на преговорния екип, който да участва в срещите с Продължаваме промяната, ИТН и ДБ за подписване на коалиционно споразумение за управление. 

64 социалисти, членове на Националния съвет, искат утре обаче да се свика присъствено заседание на пленума и твърдят, че ръководството на партията е длъжно да свика такова според Устава на партията. 

От Изпълнителното бюро на БСП са категорични, че утре няма да има заседание. 

До този момент в отдел "Деловодство" на НС на БСП не е внесена подписка с 1/3 от членовете на Съвета, каквото е изискването на чл.16 от Правилника за организацията и дейността на НС. На имейли на членове на НС е изпратен текст за свикване на заседание с приложен списък на 64 души без нито един подпис от тях. Така наречената подписка е без подписи, обясняват от тясното ръководство. 

Изпратеният текст е от [email protected]. В БСП няма такава регистрирана структура. Такива се създават при условията и реда на чл.37 и чл. 38 от Устава на БСП, обясняват още от ръководството начело с Нинова. 

За нас е очевидно, че се създава изкуствено напрежение, за да се блокират преговорите за съставяне на правителство, пишат от ИБ. 

Утре в 14 часа вътрешната опозиция се събира на "Позитано" 20 с надеждата да събере кворум за провеждане на заседание. 

Междувременно първите дискусии с ПП, ИТН и ДБ започват в 10 часа. По-рано днес ИБ на БСП обяви, че са одобрени 18 групи за дискусиите по различните теми, а преговорният екип е начело с Корнелия Нинова. 

Вътрешната опозиция в БСП се събра в опит да свика заседание на Националния съвет на партията и в края на август миналата година, а преди това на 12 юли. И в двата случая нямаше необходимия кворум от 93 членове на НС, за да се проведе пленум. 

Тогава Нинова определи форумите като "сбирка по интереси". Георги Свиленски пък оспори, че присъствалите са били само с глас по-малко от нужния брой делегати. Доказателствата са списъците в деловодството, коментира той и обяви, че в залата е имало 86 члена на НС. 

На 18 юли тази година пък лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов обяви в прав текст, че оставката на Нинова е на дневен ред. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

3

fishcake1

22.11 2021 в 21:15

Кърлежия Нинова не иска да пусне властта. С всяко действие става все по-голям резил.

1900

2

Алек

22.11 2021 в 19:51

И с какво е вредна, бре Клавдиус?

С това, че поизчисти станишевците, герговците и миковците ли? За тях е вредна, да! Но тия отрепки НЕ са БСП!
 
X

Да помогнем на украинските деца!