5 партии бойкотираха реформата в КПКОНПИ

Йорданка Веселинова 20 декември 2022 в 13:48 6411 2

Архив

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Костадин Костадинов, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски

Зам.-председателят на ПГ на "Възраждане" Петър Петров бойкотира с предложение реформата в КПКОНПИ. Депутатът поиска срокът за предложения да бъде удължен максимално най-дълго - 21 дни, като в това време не влизат ваканциите.

Това означава, че реформата в КПКОНПИ, която е заложена и в националния План за възстановяване и устойчивост, може така и да не се случи. Причината - ако вторият и третият мандат за съставяне на правителство бъдат неуспешни, то парламентът ще се разпусне. Така декларираното желание за ефективна борба с корупцията ще си остане само в предизборните обещания на партиите.

Предложението на Петров мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане", БСП и "Български възход". Стою Стоев от ПП поиска срокът да не бъде удължаван, защото това означава общият законопроект за КПКОНПИ (в него са както предложенията на ПП, така и на правосъдния министър Крум Зарков - б.а.) да влезе за второ четене в комисия в края на януари, когато не е ясно дали изобщо ще има НС. Ако срокът остане седем дни, то той ще изтече на 6 януари.

"Ако удължим срока, залата ясно ще покаже кой не иска закон за противодействие на корупцията", каза зам.-председателят на парламентарната правна комисия Милен Матеев от "Продължаваме промяната".

Той припомни, че законопроектът на ПП е обсъждан и в предното Народно събрание, а в 48-ото НС текстовете са разисквани сериозно по време на първото четене. Той призова депутатите да не удължават срока.

В крайна сметка при прегласуването (по искане на ПП - б.а.) реформата в КПКОНПИ окончателно бе бойкотирана със 136 гласа "за" (ГЕРБ-СДС,1 от ПП, ДПС, "Възраждане", БСП и БВ) и 57 "против" (ПП, ДБ и Явор Божанков).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

20.12 2022 в 17:32

прост народ, луди управници

5827

1

pisnamiotmutri

20.12 2022 в 14:18

5 руски партии в парламента отхвърлят реформата на КОНПИ. Гласът на простолюдието и 60% отказали се от правото си на вот водят до това извращение в страна членка на ЕС.

 
X

Подкастът на OFFNews