Зарков представи своя версия на проектозакона за КПКОНПИ

Йорданка Веселинова 14 септември 2022 в 16:15 1330 0

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Крум Зарков

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков представи своя версия на проектозакон за КПКОНПИ. 

Текстовете са базирани на проектозакона на "Демократична България", БСП и "Продължаваме промяната", който обаче не успя да мине и на първо четене в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси.

Новият орган ще има разследващи функции и ще може да обжалва решения на прокуратурата. Той обаче няма да се занимава със случаи на конфликт на интереси. Това ще остане като правомощие на другата част от сегашната КПКОНПИ. Според Зарков с колкото повече функции се натоварва една структура, толкова по-неефективна е тя.

Членовете на комисията няма да се избират само от парламента, както предвиждаше проектозакона на ПП, ДБ и БСП. Зарков предлага Комисията да се състои от петима членове, които са с мандат от 5 години, като няма възможност за втори такъв. Двама от членовете ще се избират от парламента, един - от президента. ВКС и ВАС също ще могат да избират по един член. Според правосъдния министър органът ще е неефективен ако се избира само от НС, тъй като това означава, че членовете ще се избират от мнозинството, същото, по-късно комисарите следва да разследват.

Освен това институциите, които са избрали комисарите, няма да могат да ги отзовават. Прекратяването на мандата е възможно единствено  при обективна невъзможност за изпълнение на функциите. Според Зарков така комисарите ще са независими.

Служебният министър предлага председателството на комисията да е ротационно - всеки един от членовете ще може да бъде избиран за поста за срок от 1 година.

Предвижда се в комисията да има разследващи инспектори, които ще бъдат назначавани от комисията, а не от председателя, както предвиждаше предходната версия на законопроекта.

Новата антикорупционна комисия ще разследва членове на правителството, депутати, членове на ВСС, кметове, областни управители, председатели на комисии, посочи той. Комисията ше разследва подкупи, длъжностни присвоявания, пране на пари, престъпления по служба и данъчни престъпления.

Законопроектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане до края на седмица. След това той ще бъде приет от Министерски съвет и изпратен в парламента. Окончателното решение ще бъде взето от депутатите от 48-НС. 

Промените в КПКОНПИ, освен част от съдебната реформа, обещавана от политическите партии, са заложени и в Плана за възстановяване и устойчивост. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови