20 млрд. лева за строителство през следващите 7 години

Николаос Цитиридис 28 септември 2015 в 09:35 5960 5

Над 20 млрд. лв ще бъдат инвестирани в строителство и изграждане на инфраструктура през следващите 7 години.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на дискусионния форум "Строителството през 2016 година", който се провежда в София.

Сред участниците са министрите Лиляна Павлова, Ивелина Василева, Ивайло Московски и евродепутатът от ДПС Искра Михайлова.  

Министър Павлова изрази надежда, че над 50% от тези 20 млрд ще дойдат от нейното министерство. Тя уточни, че планираните държавни пари за пътища са 12 млрд. и 500 млн. лв. Те няма да бъдат инвестирани само в магистрали, а в пътища от всички класове. 

"Днес темата не е дали асфалтът се яде. Днес задачата е как да съчетаем подобни инвестиции в други. Този микс ще бъде нашето предизвикателство", каза Дончев.

Вицепремиерът увери, че българското строителство е на европейско и ниво и степента на конкурентноспособност е висока.

"Най-доброто за българските строители тепърва предстои. Време е да се поучим от изминалите години", добави Дончев.

"Няма да забравим малките пътища. За следващия програмен период са пресметнати и средства за второкласни и третокласни пътища", каза Павлова.

308 млн. лева ще бъдат дадени за ремонти на училища, за да произвеждат кадри, които да бъдат в полза на българския бизнес, добави министърът на регионалното развитие.

Тя добави още, че 1500 сгради са одобрени по проекти за енергийна ефективност.

До 2022 г. ще бъдат дадени 12 млрд. лева по 6 приоритетни проекта, а главен такъв ще бъде довършването на магистрала "Хемус".

Министърът на транспорта Ивайло Московски бе далеч по-песимистично настроен относно инвестициите в неговия ресор.

"Няма да обещавам суми, подобно на колегите. Знаем бюджета как се отнася към железниците", каза Московски.

По негови думи неговите колеги от ОП "Транспорт" ще се справят с предизвикателствата, като добави, че 320 млн. лв са предвидени за подобряването на железопътната линия Пловдив-Бургас.

За железопътна инфраструктура имаме предвидени близо 680 млн. евро по новата ОП "Транспорт", добави Московски.

"За метрото вече са приключили на практика тръжните процедури, като сега предстои да бъдат сключени и договори. Общо взето цялата програма 2014-2020 е уплътнена", каза Московски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови