120 лв. добавка за всеки пенсионер до края на годината, но не и актуализация

OFFNews 07 септември 2021 в 20:33 6971 0

Снимка Getty Images

Всеки пенсионер ще получи добавка от 120 лева за октомври, ноември и декември. Това прие окончателно парламентът в актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.

Предложението на ДПС за 120 лева добавка към пенсиите беше прието със 122 гласа "за", 93 "против" и 3 гласа "въздържал се". От "Има такъв народ" и "Демократична България" гласуваха "против".  С промените в бюджета на ДОО беше одобрена и добавка от 50 лева към пенсиите за септември.

Отхвърлено беше предложението на "Изправи се БГ! Ние идваме!" за добавка от 50 лева месечно до края на годината и предложението на ГЕРБ за добавка от 100 лева. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях от 1 октомври става 1500 лева, решиха още депутатите.

От "Демократична България" гласуваха "против". Те настояваха да се приеме предложението за преизчисляване на всички пенсии на служебното правителство, а не да се дават само добавки. "За студен резерв има пари, а за трайно презичисляване на пенсиите няма. И ние можехме вместо 100 или 120 да кажем че искаме добавки от 150 лв., но искаме трайно повишаване. Българските пнсионери знаят, че българските политици обичат да дават пари преди избороте и после да ги спрат", каза Мартин Иванов от ДБ.

Йордан Цонев от ДПС коментира, че добавката от 120 лева е антикризисна мярка, а преизчислението с коефициент от 1,35 спокойно може да влезе в сила от 1 януари 2022 г. Той дори направи такова предложение, но то не бе прието.

Преди това депутатите приеха различна приходна и разходна част от предложената от бюджетната комисия за второ четене. Затова от ДПС, БСП и ГЕРБ предложиха да се направят отново сметките и утре да се гласува отново рамката на приходите и разходите по актуализацията на бюджета на ДОО.

Гласуването на бюджета на ДОО беше прекъснато по предложение на ИТН и ще продължи утре. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови