100 милиона лева глоби не са събрани от претоварени камиони

Ще направим проверка на трасето от Калотина до София, пристигаш от Западна Европа и влизаш в тъмна Индия, няма маркировка, няма осветление, заяви министър Караджов

OFFNews 07 януари 2022 в 09:21 5547 1

100 милиона лева са се натрупали от наложени глоби в тол системата, наредих спешно да бъдат събрани. Те са от движение на камиони, които са свръхнатоварени.

Камерите на АПИ засичат това, т.нар. претоварки се случват най-вече през лятото, когато пренасят зърното към пристанищата, заяви вицепремиерът и министър на рагионалното развитие Гроздан Караджов по БНТ.

Парадоксът е, че постъпленията от винетките, т.е. от леките коли, са два пъти повече, отколкото от таксите за камиони. А именно камионите повреждат пътищата много повече от автомобилите. По тази причина от 1 април камионите ще плащат тол такси и за движение по второкласната пътна мрежа. Преди това ще разговарям и с браншовите организации", каза още Караджов. 

В най-скоро време неговият екип заедно с представители на АПИ ще направи проверка по цялото трасе от Калотина до София. Пристигаш от Западна Европа в България. Влизаш от една осветена, модерна магистрала в, извинете, тъмна Индия. Няма маркировка, няма осветление, обясни Караджов. Министърът анонсира и създаването на Фонд за регионално развитие и благоустройство за 1 млрд. лева за общините. С приоритет ще са проектите на общините от изостаналите райони, а не от Варна и София, подчерта Караджов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

1

Човека

07.01 2022 в 11:42

Поне десет пъти по толкова глоби за каквото и да е не са събрани,а още за сто пъти по толкова не са и глобени нарушители.
Няма ефективна методика в България която да накара нарушител да си плати глоба. Друг абсурд е размера на глобите спрямо личния доход. Богатия може да си позволи да не спазва закона и да си плаща.